Θεσσαλονίκη: Το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει κάποια νεφρική δυσλειτουργία - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Το 10% του πληθυσμού παρουσιάζει κάποια νεφρική δυσλειτουργία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 10% του γενικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει κάποια διαταραχή στη λειτουργία των νεφρών, η οποία μπορεί να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση.

Η υψηλή τιμή κρεατινίνης σε μία εξέταση αίματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να εξελιχθεί προς το χειρότερο.

«Έρευνες που έγιναν στην Αμερική έδειξαν ότι 10% του γενικού πληθυσμού έχουν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη λειτουργία των νεφρών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να δούμε τι φταίει και να προλάβουμε την εξέλιξη της νεφρικής διαταραχής σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και να την καθυστερήσουμε» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ -με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού- ο καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ευστρατιάδης. Ενώ σε όλες τις παθήσεις ευγενών οργάνων στο τελικό στάδιο η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση στην περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, υπάρχει και άλλη λύση, η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας είτε με αιμοκάθαρση είτε με περιτοναϊκή κάθαρση, εξήγησε ο κ. Ευστρατιάδης

«Σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 10.000 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Από αυτούς οι 9.000 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επί τέσσερις ώρες τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνοντας σε κάποια μονάδα αιμοκάθαρσης δημόσια ή ιδιωτική. Οι υπόλοιποι 1.000 έχουν επιλέξει την περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία γίνεται με φορητή συσκευή. Η μεταμόσχευση νεφρού είναι μια άλλη λύση, λυτρωτική για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Λέω “σχεδόν”, διότι οι ασθενείς αυτοί για να μην απορρίψουν το μόσχευμα, πρέπει να παίρνουν εφ΄όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά, τα οποία είναι "βόμβα" για τον οργανισμό. Αυτοί οι 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου δυνητικά είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αρκετά μοσχεύματα γιατί στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες σε σύγκριση με την Ευρώπη. Ωστόσο, στη χώρα μας είναι πιο εύκολη η προσφορά νεφρού από τους γονείς στα παιδιά τους και μάλιστα με καλύτερο αποτέλεσμα λόγω ιστοσυμβατότητας» πρόσθεσε ο κ Ευστρατιάδης.

Δέκα χρόνια η αναμονή για μεταμόσχευση

Δέκα χρόνια πρέπει να περιμένει -κατά μέσο- όρο ένας νεφροπαθής τελικού σταδίου στη χώρα μας για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. «Σήμερα στην Ελλάδα ζουν 2.800 μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς, ενώ υπάρχει λίστα 1.200 ασθενών που περιμένουν για μεταμόσχευση. Ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση είναι 10 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός νεφροπαθούς που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση είναι 8-9 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι 50% αυτών των ασθενών δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν τη μεταμόσχευση. Δυστυχώς, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις, λόγω αδυναμιών στην οργάνωση στρατηγικού σχεδιασμού. Κανείς στο υπουργείο Υγείας δεν έχει βάλει τους αριθμούς κάτω, γιατί αν το έκανε θα έβλεπε ότι ένας νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει στο σύστημα υγείας 60.000 ευρώ ετησίως, ενώ ένας μεταμοσχευμένος μόνο 10.000 ευρώ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νεφρά Θεσσαλονίκη έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ