Αναποτελεσματικό, άδικο και αναξιόπιστο το φορολογικό σύστημα

Σοκαριστικά αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενα είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως μια νέα έρευνα για το πως βλέπουν το φορολογικό σύστημα της χώρας οι φορολογούμενοι, και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται ενεργά με τα φοροτεχνικά, που το χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο, άδικο και αναποτελεσματικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα, η έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, έδειξε ότι το 90% των φορολογουμένων θεωρεί ότι το φορολογικό σύστημα μας δεν είναι καθόλου σταθερό, ενώ το 80% το θεωρεί αναξιόπιστο και άδικο. Το 74% το χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό, ενώ το 71,4% αδιαφανές.

Στην έρευνα απάντησαν 770 επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί κτλ. από όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα της δείχνουν το δρόμο που πρέπει να κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που ετοιμάζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Χρ. Γιαννόπουλο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει -εδώ και ενάμιση χρόνο- τις σχετικές αποφάσεις για να επιτραπεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων το 2010 και το 2011, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην μπορούν να αποτρέψουν την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ