Ντράγκι: Νέα μέτρα για να «εξορκίσει» τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Ντράγκι: Νέα μέτρα για να «εξορκίσει» τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης περιμένει η αγορά να ανακοινώσει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί- μειώσεις επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων ή προγράμματα φθηνού δανεισμού για τις τράπεζες- ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενώ οι προοπτικές για την ανάπτυξη αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Ένα χρόνο και μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε άνευ προηγουμένου πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, προσθέτοντας σε μια υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική που θα περιλαμβάνει αρνητικά επιτόκια, ο Πρόεδρος Mario Draghi εξακολουθεί να αγωνίζεται αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να εξορκίσει τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τη λήψη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλά είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Πρώτον, θα εξετάσουμε πόσο σημαντική είναι η επίδραση του χαμηλού εισαγόμενου πληθωρισμού στη διαμόρφωση των εγχώριων μισθών και τιμών και στις πληθωριστικές προσδοκίες», σημείωσε ο Ντράγκι.

«Δεύτερον, υπό το φως της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε την κατάσταση όσον αφορά τη μετάδοση των νομισματικών μας πολιτικών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ιδιαίτερα από τις τράπεζες. Εάν ένας από τους δύο αυτούς παράγοντες ενέχει πτωτικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το ελάχιστο που περιμένουν για σήμερα είναι η απόφαση για μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα.Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 75 - 80 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον έξι μήνες και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της UBS, η ΕΚΤ την Πέμπτη θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες ενώ δεν αποκλείει η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει και εταιρικά ομόλογα στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά όχι τα τραπεζικά ομόλογα.

Προβλέπει πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κυμανθεί στο 1,8%-1,9% το 2018, ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό του 2016 στο 0,3% ή και χαμηλότερα από 1%, ενώ για το 2017 η πρόβλεψη κάνει λόγο για 1,5%-1,6%. Αναμένει επίσης μια πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,4%-1,6% το 2018 από 1,5% το 2016. Να σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές αναμένουν επίσης πως ο Ντράγκι θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου του 2017 τουλάχιστον για ένα 6μηνο ακόμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μάριο Ντράγκι ΕΚΤ ποσοτική χαλάρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ