Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε - iefimerida.gr

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ανδρέας Αποστολίδης γράφει για τις τηλεοπτικές σειρές που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τηλεόραση. Σειρές-φαινόμενα όπως το The Wire, το Breaking Bad, το Sopranos, το House of cards διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία, τους πρωταγωνιστές-σταρ με τις άψογες ερμηνείες και την άνευ προηγουμένου επιτυχία τους.

Πρόσφατα το Hollywood Reporter δημοσίευσε μια λίστα με τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Μέσα στις δέκα πρώτες διακρίνουμε σειρές όπως το Breaking bad (στη 2η θέση), Sopranos (στην 6η θέση), ενώ στην σχετική ψηφοφορία που έκανε η Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής το Sopranos κατέλαβε πανηγυρικά την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και μελετητή του αστυνομικού μυθιστορήματος Ανδρέα Αποστολίδη, από το 2000 και μετά, στην μυθοπλασία της τηλεόρασης σημειώθηκε μια μεγάλη αλλαγή που στην αρχή πέρασε απαρατήρητη. Η αλλαγή αυτή σχετίζεται με την εμφάνιση της συνδρομητικής τηλεόρασης που άλλαξε τους όρους παραγωγής και οδήγησε στην γνωστή φράση: «Αυτό δεν είναι τηλεόραση, είναι HBO!». Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Αποστολίδης «Ένα ορισμένο κοινό πληρώνει εκ των προτέρων γνωρίζοντας περίπου το επίπεδο των προγραμμάτων που θα παρακολουθήσει. Το μορφωτικό επίπεδο του "χρηματοδότη" είναι διαφορετικό και η επιτρεπόμενη θεματολογία απείρως μεγαλύτερη από αυτή των πανεθνικής εμβέλειας καναλιών», για να καταλήξει: «Πίσω από αυτήν την εξέλιξη αφανής συμπρωταγωνιστής ήταν ο σκεπτόμενος τηλεθεατής».

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε  | iefimerida.gr 0

Ο συγγραφέας εξηγεί επίσης τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτές τις ξεχωριστές τηλεοπτικές σειρές οι δημιουργοί, οι λεγόμενοι showrunners, οι οποίοι όπως και οι αντίστοιχοι auteur του σινεμά, ήταν υπεύθυνοι για τα πάντα, από την γενικότερη ιδεολογική κατεύθυνση της σειράς, το σενάριο και την τύχη των ηρώων μέχρι τη σκηνοθεσία, το μοντάζ και τη μουσική. «Μια νέα σειρά δημιουργών άρπαξε την ευκαιρία και μίλησε για τη ζωή και το θάνατο, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, με πρωτοφανή τόλμη για την τηλεόραση. Σύμφωνα με πολλούς κριτικούς, η νέα καλλιτεχνική τηλεόραση έχει πάρει τη θέση του μεγάλου κοινωνικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα όπως εμφανιζόταν σε συνέχειες στο Τύπο της εποχής» σημειώνει.

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε  | iefimerida.gr 1

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το απόσπασμα που παραθέτει ο Ανδρέας Αποστολίδης από μια ομιλία του σκηνοθέτη Martin Scorsese: «Αυτό που συμβαίνει στην τηλεόραση τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν αυτό που ελπίζαμε από τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισαν να γυρίζονται ταινίες για την τηλεόραση. Δε συνέβη όμως ούτε τη δεκαετία του’70 ούτε το ’80 ούτε το ’90. Ήθελα πολύ να λάβω μέρος, γιατί η μεγάλη χρονική περίοδος της αφήγησης σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις τους χαρακτήρες και την πλοκή. Είναι μια νέα ευκαιρία να διηγείσαι ιστορίες σε μια τηλεόραση πολύ διαφορετική από αυτή που ξέραμε».

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε  | iefimerida.gr 2

Στo «Μαύρο καρέ» ο Ανδρέας Αποστολίδης γράφει και αναλύει συστηματικά τηλεοπτικές επιτυχίες όπως το The Wire, το Sopranos, το Breaking Bad, το Deadwood και το Boardwalk Empire, το Homeland και το House of cards, το ιδιαίτερο Mad men, το True Detective, αλλά και σειρές από τις σκανδιναβικές χώρες όπως το The Κilling, το Wallander, και το The Bridge. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που παραδέχονται πως δεν διαβάζουν βιβλία, επειδή μιλάει για τις τηλεοπτικές σειρές που όλοι κάπως, κάπου έχουμε δει. Οι φανατικοί τηλεθεατές των σειρών αυτών θα κατανοήσουν περισσότερα πράγματα, ενώ όσοι δεν τις έχουν παρακολουθήσει ίσως αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να συντονίσουν τους δέκτες τους.

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε  | iefimerida.gr 3

INFO

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΡΕ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000

Συγγραφέας: Ανδρέας Αποστολίδης

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 112 (+ 24 σελίδες με φωτογραφίες)

Τιμή 12 €

Το Μαύρο Kαρέ: Ενα βιβλίο για τη νέα τηλεόραση που αγαπάμε  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ