Το περίφημο «10» του Καραγάτση σε μορφή μουσικού μονολόγου από τον Γιώργο Νινιό [εικόνες] - iefimerida.gr

Το περίφημο «10» του Καραγάτση σε μορφή μουσικού μονολόγου από τον Γιώργο Νινιό [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιώργος Νινιός ερμηνεύει και ντύνει με ήχους και πρωτότυπη δική του μουσική, το «10» του Μ. Καραγάτση. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Οδηγός του, το φανταστικό πρώην εργοστάσιο της «Παρασάγγη 10» στον Πειραιά. Το οίκημα που αντικατόπτριζε την ελληνικότητα της δεκαετίας του 1950 που έψαχνε τα βήματά της μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους κι έναν εμφύλιο.
Ένας μονόλογος επί σκηνής μέσα από τον οποίο ο Γιώργος Νινιός προσπαθεί να ξεδιαλύνει ενώπιόν του κοινού, ιστορίες απροσδόκητων ερώτων, σεξουαλικής πείνας και δίψας, πλεονεξίας και απάτης, εξευτελισμών αλλά και υπέρτατης αρετής.

Το περίφημο «10» του Καραγάτση σε μορφή μουσικού μονολόγου από τον Γιώργο Νινιό [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Ας γελάσω». Ήταν η τελευταία φράση που έγραψε στη ζωή του ο Μ. Καραγάτσης. Πέθανε από την καρδιά του σε ηλικία μόλις 52 χρόνων. Στο πλήρες άνθισμα της συγγραφικής του ωριμότητας άφησε ένα βιβλίο ατέλειωτο. To «10».
Tο «10», ο Καραγάτσης σχεδίαζε να το επεκτείνει σε τέσσερις εποχές και πρόφτασε να γράψει μόνο τα τρία τέταρτα της πρώτης. Μας τα «παρέδωσε» σε μπλοκ χειρόγραφων αποσπασματικών σημειώσεων που δεν δίνουν ολοκληρωμένη εικόνα για την τύχη και το μέλλον των ηρώων του. Αυτές θα ήταν ο οδηγός του συγγραφέα στην συνέχιση της δουλειάς του που όμως δεν έγινε ποτέ.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η ανθολόγηση των κειμένων έγινε με άξονα την θεματική ενότητα «Ιστορίες Φύλων». Έτσι σε αυτά ενυπάρχει έντονο το ερωτικό στοιχείο. Ωστόσο, στο «10» όπως μας παραδόθηκε, ο Καραγάτσης φωτογραφίζει και ανατέμνει ένα μικρόκοσμο αμέσως μετά από έναν παγκόσμιο και έναν εμφύλιο, άρα μιλάει το ίδιο έντονα τόσο για την κοινωνία όσο και για την πολιτική.
Αν και ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να μας αφήσει καμιά πληροφορία για το τέλος των ηρώων του, πρόλαβε να μας μιλήσει για το τέλος του θρυλικού κτιρίου της «Παρασάγγη 10». Είχε σκοπό να βάλει μια φωτιά και να το κάνει στάχτη».

Ο Γιώργος Νινιός παρουσιάζει το «10» παράλληλα με τις παραστάσεις του «Ζεϊμπέκικου» της Λείας Βιτάλη στο studio Μαυρομιχάλη.

Το περίφημο «10» του Καραγάτση σε μορφή μουσικού μονολόγου από τον Γιώργο Νινιό [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η παράσταση
«10» του Καραγάτση
Ερμηνεία-Μουσική-Στίχοι: Γιώργος Νινιός
Επιλογή – Σύνδεση κειμένων: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Ακούγονται οι μουσικοί: Διονύσης Διονυσόπουλος (τζουράς, μαντολίνο), Παναγιώτης Μπάρλος (βιολί), Βαγγέλης Τσουκλίδης (μπουζούκι), Σωτήρης Λαμπρούσης (κιθάρα), Γιώργος Νινιός (τζουράς, κλαρίνο)
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Ρένα Κουμπαρούλη
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210-52 42 211
Τετάρτη, Πέμπτη (21.00)
10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)
90 λεπτά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ