Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες]

Ο Εντί Σλιμάν παρουσίασε ένα-ένα όλα τα διάσημα πρώτα σχέδια του Ιβ Σεν Λοράν από τη δεκαετία του 1980. Απίστευτη αναβίωση αλλά με σύχρονο τρόπο που ενθουσίασε.

«Η couture πέθανε» είχε πει ο Ιβ Σεν Λοράν, το 1977 όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα pret-à-porter στην Αριστερή Οχθη στο Παρίσι. Ο Εντί Σλιμάν όμως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, φέτος άνοιξε το ατελιέ του θρυλικού σχεδιαστή στο Μαρέ, το οποίο ήταν κλειστό από τo 2002, έψαξε τα παλιά αρχεία, ξέθαψε ό,τι πιο ροκ, χρωματιστό και 80s υπήρχε, το επικαιροποίησε (όπως ξέρει πολύ καλά να κάνει) και το παρουσίασε σε μια επίδειξη με τίτλο Yves Saint Laurent Couture ή Saint Laurent Paris 24, Rue de L’Université, που άφησε τη Γαλλική Εβδομάδα Μόδας με το στόμα ανοιχτό. Γιατί;

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κατ' αρχάς, διότι οι φήμες έλεγαν ότι δεν θα γίνει καθόλου επίδειξη αφού ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2012, αποχωρεί κακήν κακώς. Μάλιστα ήδη, έχει γραφεί πως ο οίκος έχει συζητήσει εκτενώς μέσα στο 2016 με τον Βέλγο επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Versus, Αντονι Βακαρέλο για να αντικαταστήσει τον Σλιμάν.

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Επισήμως, βέβαια, μέχρι στιγμής δεν μιλάει κανείς επί του θέματος. Ομως ο Σλιμάν, ο οποίος άλλαξε το λογότυπο από YSL σε Saint Laurent, μετακόμισε το σχεδιαστήριο και τις επιδείξεις από το Παρίσι στο Λος Αντζελες, διαφοροποίησε εντελώς το λουκ του οίκου (από κλασικό γαλλικό chic σε νεανικό πανκ ροκ), δεν φαίνεται να παραμένει, διότι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη διοίκηση. Οχι εξαιτίας των πωλήσεων, κάθε άλλο. Εξαιτίας της ριζικής αλλαγής, που απομακρύνει αισθητικά τον οίκο από το όνομα του μακαρίτη.

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Τέλος πάντων ίσως γι' αυτό ο Σλιμάν πήγε στο Παρίσι, λειτούργησε το παλιό σχεδιαστήριο, και δημιούργησε αυτή τη συλλογή που είναι πιστή αντιγραφή σε πιο ροκ εκδοχή όλων των διάσημων μοντέλων του οίκου. Επιπλέον, όπως και ο Ιβ Σεν Λοράν, δεν είχε καθόλου μουσική στην επίδειξη - αντίθετα η πανκ ροκ ήταν πολύ προβεβλημένη σε όλα τα προηγούμενα σόου του Σλιμάν.

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Το μόνο που ακουγόταν αυτή τη φορά, ήταν η βελούδινη φωνή της Μπενεντίκ ντε Ζινεστού η οποία εκφωνούσε με τρόπο ρετρό τα μοντέλα όπως έκανε από το 1977 έως το 2002 για τον ιδρυτή του οίκου. Και μέσα στην αίθουσα της επίδειξης δεν ήταν κατασκότεινα, ως συνήθως, ούτε κυκλοφορούσαν μπουκάλια σαμπάνιες στις κακομαθημένες έφηβες που κάθονταν στις πρώτες σειρές – αντίθετα τον χώρο φώτιζαν δυνατοί πολυέλεοι και οι καλεσμένοι φέρονταν κόσμια.

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Βεβαίως όμως ο Σλιμάν κράτησε και ένα δικό του στοιχείο: τα μοντέλα ήταν απίστευτα αδύνατα και περπατούσαν σαν τζάνκι (ως συνήθως στα σόου του). Κατά τα άλλα, είχαν τα χτενίσματα και το μακιγιάζ που ήθελε ο Ιβ Σεν Λοράν στα 80s, φορούσαν τα ίδια διάφανα μαύρα γυαλιστερά καλσόν και τις ίδιες γόβες στιλέτο.

Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Γιατί σόκαρε το Παρίσι η επίδειξη Saint Laurent - Αγνωστο αν μένει ή φεύγει ο Σλιμάν [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Εν ολίγοις αυτή η κολεξιόν, είτε είναι η τελευταία του Σλιμάν, είτε δεν είναι, εντυπωσίασε, σόκαρε (οι 100 καλεσμένοι πήραν τις προσκλήσεις τους τελευταία στιγμή) και έδειξε πως αυτός ο σχεδιαστής μπορεί να μην είναι ένας καινοτόμος δημιουργός, όπως ήταν ο προκάτοχό του, ιΤΑΛΌς Στέφανο Πιλάτι, είναι όμως ένας ευφάνταστος στυλίστας. Που φέρνει το χθες στο σήμερα με απόλυτα σαρωτικό τρόπο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Yves Saint Laurent Παρίσι μόδα Σχεδιαστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ