Λόρα Μπους: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γυναίκες του Αφγανιστάν δείχνουν τον δρόμο - iefimerida.gr

Λόρα Μπους: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γυναίκες του Αφγανιστάν δείχνουν τον δρόμο

(φωτογραφία: REUTERS/Ahmad Masood)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του Τζόρτζ Μπους του νεότερου, Λόρα Μπους έγραψε ένα άρθρο-παρέμβαση, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας για να μιλήσει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ελπίδες τόσο για τον αγώνα των γυναικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όσο και για την ανασυγκρότηση της ρημαγμένης χώρας τους.

Λόρα Μπους: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γυναίκες του Αφγανιστάν δείχνουν τον δρόμο | iefimerida.gr 0


Η κ. Μπους που είναι επίτιμη Πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών ΗΠΑ-Αφγανιστάν και επίτιμη Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για την Γυναίκα» του Ινστιτούτου, Τζορτζ Μπους, ζητά μέσα από την δημοσία αυτή επιστολή της από την χώρα της να συνεχίσει να στηρίζει την «μετάβαση» του Αφγανιστάν και ειδικά τις προσπάθειες των γυναικών της χώρας, ενώ ενημέρωσε και για την ειδική έκδοση του οργανισμού που προΐσταται, το βιβλίο «Αφγανές Γυναίκες: Μια φωνή Ελπίδας».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της πρώην Πρώτης Κυρίας:

Λόρα Μπους: Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γυναίκες του Αφγανιστάν δείχνουν τον δρόμο | iefimerida.gr 1

«Πριν από δεκαπέντε χρόνια, αν μια γυναίκα στο Αφγανιστάν γελούσε δημοσίως ή τα παπούτσια της έκαναν θόρυβο, θα μπορούσε να κακοποιηθεί και να ξυλοκοπηθεί. Θα μπορούσε να χτυπηθεί ή ακόμη και να δολοφονηθεί αν τολμούσε να βγει έξω μόνη της, χωρίς να συνοδεύεται από κάποιον άνδρα-κηδεμόνα. Καλυμμένες πίσω από την μπούργκα, οι γυναίκες κατέληξαν άγνωστες μεταξύ τους. Περιμένοντας στην ουρά για να πάρουν ψωμί στην Καμπούλ, έμαθαν να αναγνωρίζουν η μια την άλλη από τον ήχο της φωνής τους και τα πρόσωπα των (αρσενικών) παιδιών τους. Σήμερα, μία από αυτές τις γυναίκες, η Νασίμα Ραχμανί, είναι μια κορυφαία δικηγόρος και παιδαγωγός, που εκπονεί το διδακτορικό της.

Και δεν είναι η μόνη. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αλλάζουν τη ζωή τους και μαζί αλλάζουν και το έθνος τους. Δεκαπέντε χρόνια πριν, μόλις 5.000 κορίτσια παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο. Σύντομα, αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια. 36% των εκπαιδευτικών της χώρας είναι γυναίκες. Η πρώτη κυρία του Αφγανιστάν, Ρουλά Γκανί, έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου μόνο για γυναίκες, που θα διοικείται από γυναίκες. Στην πολιτική σκηνή, οι γυναίκες κατέχουν 69 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν τέσσερις γυναίκες υπουργοί στην κυβέρνησης και δύο γυναίκες κυβερνήτες επαρχιών. Χιλιάδες γυναίκες έχουν επίσης ιδρύσει και λειτουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Την Τρίτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Ινστιτούτο «George W. Bush» θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο, «We Are Afghan Women: Voices of Hope». Το βιβλίο περιέχει εξιστορήσεις που πραγματικά εμπνέουν, όπως η ιστορία της Ραχμανί, υπενθυμίζοντας μας τόσο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν, όσο και τις απίστευτες επιτυχίες που έχουν καταφέρει.

Είναι δύσκολο να βρει κάποιος μια άλλη χώρα στον κόσμο, όπου οι γυναίκες να έχουν σημειώσει τέτοια σημαντική πρόοδο, ενάντια στις συντριπτικές πιθανότητες και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 1920, αλλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1969 για να αρχίσει η ελίτ των πανεπιστημίων, Ivy League, να δέχονται γυναίκες. Από το 1961, μόνο 20 γυναίκες έχουν υπηρετήσει στο Κογκρέσο. Στην εποχή του Twitter και του Instagram, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε ότι η πραγματική αλλαγή απαιτεί χρόνο.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν. Αργότερα αυτό το μήνα, η χώρα θα τιμήσει την επέτειο της βάναυσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας πέρσι από τον όχλο. Η γυναίκα που ονομαζόταν Farkhunda, κατηγορήθηκε ψευδώς για το κάψιμο ενός Κορανίου. Εξακολουθούν να υπάρχουν συχνές επιθέσεις εναντίον κοριτσιών που φοιτούν σε σχολεία ή σε πανεπιστήμια. Τον περασμένο Ιούλιο, τρία κορίτσια, ηλικίας 16 έως 18 ετών, δέχθηκαν οξύ στα πρόσωπά τους, καθώς περπατούσαν για να πάνε στο σχολείο τους, στην επαρχία Χεράτ. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ