Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα - Το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στην Πειραματική [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα - Το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στην Πειραματική [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», η τέταρτη παραγωγή της Πειραματικής του Εθνικού, παρουσιάζεται από 18 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά.

Στο μυθιστόρημα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ παντρεύει τη φαντασία με τη σοβαρότητα, τον πιο αυστηρό ρεαλισμό με τον ρομαντικό λυρισμό, την κοινωνική σάτιρα με τον πολιτικό μύθο, την αστυνομική πλοκή με τη μυστικιστική αναζήτηση.

Ενα έργο που ταράζει τα νερά. Παίζει με τα Ευαγγέλια και με τον μύθο του Φάουστ, καταρρίπτοντας τα σύνορα ανάμεσα στο καθημερινό και το υπερφυσικό. Μια κατασκευή ακραίας εκλέπτυνσης και εκκωφαντικής λογοτεχνικής ευρυμάθειας, κρυμμένη πίσω από μια απλή πρόσοψη. Το μυθιστόρημα της φρενιτιώδους περιπέτειας και μαζί το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα. «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»

Μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Διάβολο αλλά και τον Χριστό, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Εθνικού. Ένα αταξινόμητο και ταυτόχρονα κλασικό έργο.

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα - Το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στην Πειραματική [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ηρώ Μπέζου, Blaine L. Reininger, Γιάννη Κλίνη, Θεανώ Μεταξά. Μαζί τους Κύνθια Βουκουβαλίδου, Σοφία Ιωάννου, Δομινίκη Μητροπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η σκηνοθέτης της παράστασης τονίζει σε σημείωμα της, πως είναι σαν να αποκοιμήθηκες καθώς διάβαζες το μυθιστόρημα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» και αυτό είναι το όνειρο που είδες. «Διασκέδασες με τον Διάβολο και την παρέα του, ήρθες πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό σου, με τη θνητότητά σου, το πάθος σου και τις αμαρτίες σου. Βρέθηκες σ’ ένα πικνίκ, συντροφιά με τον Χα-Νοτσρί και τον Πόντιο Πιλάτο. Ο Ιησούς τραγούδησε μια άρια για σένα. Έμαθες να παίζεις γιουκαλίλι. Είχες μια σοβαρή συνομιλία μ’ ένα γάτο κι ένα μονόφθαλμο δαίμονα (δεν ήξερες αν ήταν άνδρας ή γυναίκα). Ένα χταπόδι ξεγλίστρησε από τη γυάλα του και σε αγκάλιασε σφιχτά. Το πλήθος μιλούσε τραγουδώντας, η τηλεόραση ήταν πάντα ανοιχτή. Ένα κορίτσι με αφτιά ελαφιού ψιθύριζε ένα ρώσικο τραγούδι. Όλοι αυτοί σου έμαθαν πώς να χορεύεις, πώς ν’ αγαπάς και πώς να σκοτώνεις. Στο τέλος έγινες ένα χαμογελαστό τέρας που έπαιρνε παράλογες πόζες μπροστά σε έναν καθρέφτη. Ταξίδεψες προς άγνωστη κατεύθυνση».

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα - Το απόλυτο ερωτικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στην Πειραματική [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ανασύροντας από το οπισθόφυλλο του Ρώσου συγγραφέα την ιστορία στεκόμαστε στα εξης. Ο Μπουλγκάκοφ καλεί τον αναγνώστη του σ' ένα χωρίς φραγμούς ταξίδι πάνω από τους χρυσούς τρούλους του Κρεμλίνου και τα γκρίζα κτίρια της Κα Γκε Μπε, ή πιο πέρα, προς την ανατολή, στις πεδιάδες της Ιουδαίας, στο λαμπερό παλάτι του προκουράτορα της Ρώμης Πόντιου Πιλάτου, στον τραγικό λόφο του Γολγοθά, και πάλι πίσω στην κάτασπρη απ' το χιόνι Μόσχα. Ένα μαγικό πήγαιν' έλα σε τόπους και στο χρόνο, σε πρόσωπα και σε μύθους, σ' ένα δαιμονικό παιχνίδι με την αλήθεια και τη φαντασία, με τους ανθρώπους και τους διαβόλους, με τη Μόσχα και τη Ναζαρέτ, με την Καινή Διαθήκη και με το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό, με ψυχίατρους και κομισάριους, με τον ίδιο τον Σατανά. Και την ωραία Μαργαρίτα να σέρνει ολόγυμνη το χορό στη γιορτή του Διαβόλου.

«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»
Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Κουκουτάς, Μαρία Πανουργιά, Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
Από 18 Μαρτίου έως και 24 Απριλίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ