Ανασχηματισμός Παπανδρέου με ...ολίγη από Παπαδήμο - iefimerida.gr

Ανασχηματισμός Παπανδρέου με ...ολίγη από Παπαδήμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελικά η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου αποτελεί μια συρραφή ισορροπιών, συσχετισμών και πιέσεων. Το παζάρι μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν σε αυτήν ήταν σκληρό και διήρκεσε ένα ολόκληρο 24ωρο.

Οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς από τη μια και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης από την άλλη έδωσαν τον... καλύτερο εαυτό τους και υποχρέωσαν τον κ. Παπαδήμο να ακροβατεί μεταξύ διαφόρων λογικών και παράλογων απαιτήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση μιας κυβέρνησης 49 μελών από τα οποία μόλις δύο ήταν προσωπικές επιλογές του νέου πρωθυπουργού: Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος ο οποίος παρότι ανήκε στο νομικό επιτελείο του τέως πρωθυπουργού είναι προσωπικός φίλος του κ. Παπαδήμου.

Η μάχη του παρασκηνίου είχε ένα ακόμη παράδοξο αποτέλεσμα, εκτός της δίωρης καθυστέρησης από την ώρα που είχε αρχικά οριστεί. Είναι η πρώτη κυβέρνηση τα μέλη της οποίας προσήλθαν στο προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν και μετά έγινε η επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσής της.

Οι μάχες που δόθηκαν εκ του συστάδην ήταν πολλές. Τις περισσότερες τις έδωσε ο κ. Παπανδρέου που κατάφερε να σώσει τις περισσότερες από τις επιλογές του εκτός από τους κυρίους Πάνο Μπεγλίτη και Σταύρο Λαμπρινίδη.

Η εσωκομματική μάχη της Νέας Δημοκρατίας για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης μεταξύ των κυρίων Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου οδήγησε τον κ. Σαμαρά στη σολομώντεια λύση να απολέσει μια θέση αντιπροέδρου αλλά να κερδίσει και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αμυνας.

Και διατήρησε επίσης από "καραμπόλα" τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο στην θέση του δεύτερου αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η απαίτηση του κ. Σαμαρά να μην υπουργοποιηθεί κανείς από το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη πέρασε, αλλά άνοιξε την όρεξη στον κ. Καρατζαφέρη που ξεκίνησε με ένα μέλος στην κυβέρνηση και κατέληξε με τέσσερα.

Από εκεί και πέρα, παρά τα όσα αρχικά διαρρέονταν από το περιβάλλον του κ. Παπαδήμου για «ολιγομελές σχήμα μάχης» ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποχρεώθηκε από τα κόμματα να δεχθεί να ηγηθεί ενός σχήματος με 49 μέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμβιβασμών είναι το υπουργείο Αμυνας που βρέθηκε με δύο αναπληρωτές υπουργούς και έναν υφυπουργό προκειμένου να χωρέσουν όλες οι... απαιτήσεις.

Το ίδιο συνέβη και στο υπουργείο Υγείας όπου την τελευταία στιγμή χώρεσε ένας ακόμη υφυπουργός από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Το βασικό πρόβλημα τώρα είναι αφενός να βρεθεί αντικείμενο για όλα τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου αλλά και να αποφευχθούν οι μεταξύ τους καραμπόλες που θα φέρουν ένταση και τριβές.

Και ταυτόχρονα οισμένα λογικά ερωτήματα διατυπώνονται από ψύχραιμους παρατηρητές : Χρειάζονταν άραγε όλα αυτα για να φυγουν απο την προηγούμενη κυβέρνηση Παπανδρέου μόλις δύο άνθωποι; Η Νεα Δημοκρατια ποια ουσιαστική συμμετοχή θα έχει αφου τα δυο πιό επιφανή στελέχη της τοποθετήθηκαν σε υπουργεία σημαντικά μεν αλλα εκτός καυτής ατζεντας;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ