Βραζιλία: Ο Λούλα καλεί τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους - iefimerida.gr

Βραζιλία: Ο Λούλα καλεί τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινασιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προσήχθη και ανακρίθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ότι θα δώσει μάχη μέχρι το τέλος και κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν το αριστερό κυβερνών Κόμμα των Εργατών (PT).

«Αν θέλουν να με νικήσουν, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν στους δρόμους αυτής της χώρας. Εγώ επέζησα από την πείνα και αυτός που επιβιώνει από την πείνα δεν εγκαταλείπει ποτέ», δήλωσε, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο Σάο Πάολο.

Η τρίωρη ανάκριση του Λούλα χθες υπό αστυνομική κράτηση ήταν η σπουδαιότερη εξέλιξη στη διετή έρευνα που επικεντρώνεται στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleo Brasileiro SA (Petrobras).

Αναστάτωση στην χώρα

Η κράτηση του 70χρονου Λούλα, του πρώτου προερχόμενου από την εργατική τάξη προέδρου της Βραζιλίας και ήρωα εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, προκάλεσε σοκ σε πολλούς στη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής. Η διακυβέρνησή του από το 2003 έως το 2010 βοήθησε να βγουν από τη φτώχεια 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και ενίσχυσε τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη συγκρούσθηκαν έξω από το σπίτι του σε προάστιο του Σάο Πάολο αφού τέθηκε υπό κράτηση νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Πραγματοποιήθηκαν επίσης θορυβώδεις διαμαρτυρίες έξω από τα αστυνομικά γραφεία όπου ανακρινόταν.

Ανώτεροι δικαστές εξέφρασαν σήμερα ανησυχία για το γεγονός ότι τέθηκε υπό κράτηση, παρόλο που τόνισαν πως στηρίζουν τη σαρωτική έρευνα υποθέσεων διαφθοράς, που απειλεί να ανατρέψει την διάδοχό του, την Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο Μέγιο δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό CBN πως "τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση βίας", όταν η αστυνομία πήρε απροειδοποίητα τον Λούλα από το διαμέρισμά του.

Ακόμη και ο δικαστής Γκίλμαρ Μέντες, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το κυβερνών Κόμμα των Εργαζομένων χρησιμοποίησε έσοδα από δωροδοκίες για να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες, χαρακτήρισε "λεπτό" ζήτημα την προσαγωγή του Λούλα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής που διέταξε να προσαχθεί ο Λούλα για ανάκριση, ο Σέρτζιο Μόρο, αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα ότι είχαν ληφθεί μέτρα για να προστατευθεί η εικόνα του πρώην προέδρου στη διάρκεια της επιχείρησης και εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η εν λόγω επιχείρηση προκάλεσε βιαιότητες.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο αρχηγείο του Κόμματος των Εργατών μετά την απελευθέρωσή του χθες, ο Λούλα είπε ότι οι ανακριτές ήταν "ασεβείς προς τη δημοκρατία" και καταχράστηκαν την εξουσία τους.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, είτε όσο ήταν στην εξουσία είτε αφότου την εγκατέλειψε.

Σήμερα το πρωί, 500 οπαδοί του PT είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία του για να τον υποστηρίξουν

"Είμαστε εδώ από αλληλεγγύη. Το χθεσινό μέτρο είχε αντίθετο αποτέλεσμα. Ενισχύει το PT και το κίνημα υπεράσπισης του προέδρου Λούλα", είπε ο Ζεσουάλντο Φρέιτας, ένας 57χρονος δημόσιος υπάλληλος.

Η συνάντηση με την Ρουσέφ

Γύρω στις 13:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), ο Λούλα κατέβηκε από το σπίτι του και περπάτησε ανάμεσά τους σφίγγοντας πολλά χέρια, λίγο πριν φθάσει η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία αφίχθη από την Μπραζίλια για μια ιδιωτική συνομιλία στο διαμέρισμα του προκατόχου της.

Η Ρούσεφ, η δημοτικότητα της οποίας είναι πολύ χαμηλή, βρίσκεται κι αυτή σε δύσκολη θέση, καθώς απειλείται από μια διαδικασία καθαίρεσης την οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2015 μια ομάδα νομικών που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση και την κατηγορούν ότι παραποίησε τους δημόσιους λογαριασμούς, σε μια περίοδο που η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της λατινικής Αμερικής, διέρχεται μια ύφεση χωρίς προηγούμενο.

Ωστόσο στη διάρκεια της νύκτας άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους του "Ινστιτούτου Λούλα" συνθήματα όπως "Λούλα κλέφτη! Κάτω η διαφθορά! Ήρθε η ώρα σου!".

Φορώντας ένα κόκκινο μπλουζάκι με το άστρο του κόμματος στο στήθος, ο 70χρονος Λούλα επανέλαβε χθες το βράδυ το μήνυμα μαχητικότητας που είχε απευθύνει το πρωί μετά την ανάκρισή του.

Οι εισαγγελείς "ζωντάνεψαν τη φλόγα μέσα μου! Δεν ξέρω αν θα είμαι υποψήφιος το 2018 (για την προεδρία), αλλά αυτό αυξάνει την επιθυμία μου", τόνισε υποσχόμενος να διατρέξει τη χώρα για να υπερασπιστεί το κόμμα που ίδρυσε το 1980, προς το τέλος της δικτατορίας.

Ο Λούλα κλήθηκε από τους εισαγγελείς να δώσει εξηγήσεις για ένα διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία που του ανήκουν και φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από επιχειρήσεις που κατηγορούνται για διαφθορά, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Μετά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χθες, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα προσέφερε σήμερα την υποστήριξή του στον Λούλα: "Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα σκάνδαλα, θέλησαν να τον ταπεινώσουν", δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ