Scones με σταφίδες

Λατρεύω τα scones, τις μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέηκ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωινό, με μαρμελάδα.

Η προετοιμασία τους διαρκεί 5 λεπτά και θέλουν 15 λεπτά ψήσιμο. Δοκιμάστε τα για πρωινό, με το τσάι, αντί για ψωμί, για κέηκ. Ανυπέρβλητα scones!

Υλικά για 20 περίπου scones

  • 500 γραμμάρια αλεύρι (το μισό να είναι πλήρες)
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 30 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 χούφτα σταφίδες άσπρες ή μαύρες, ό,τι υπάρχει
  • Αν θέλετε, 1 χούφτα κράνμπερις ή μύρτιλλα
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζάνι γάλα

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν
  • Προσθέστε το βούτυρο που βγάλατε λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • Ανακατέψτε το βούτυρο με τα άλλα υλικά, με τα δάχτυλα, απαλά
  • Μην το συνθλίψετε, ας μείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου, αυτό κάνει μαλακά τα scones
  • Κάντε μια τρυπούλα στη μέση του μπολ
  • Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα 
  • Κρατήστε ένα ελάχιστο από τα χτυπημένα αυγά για την επιφάνεια
  • Ενσωματώστε απαλά και λίγο, να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη
  • Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα με τη βοήθεια λίγου αλευριού
  • Αλευρώστε την επιφάνεια όπου δουλεύετε, απλώστε τη ζύμη με τα χέρια
  • Πρέπει να έχει ύψος 5 εκατοστά
  • Κόψτε στρογγυλά scones με ένα μικρό ανάποδο ποτήρι
  • Τοποθετήσε τα scones στο ταψάκι, όπου θα έχετε βάλει χαρτί για ψήσιμο
  • Περάστε με το πινέλο κουζίνας από πάνω από τα scones λίγο γάλα με τα χτυπημένα αυγά που κρατήσατε
  • Ετσι τα scones θα χρυσίσουν
  • Ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά
  • Όχι περισσότερο, θα σκληρύνουν!
  • Απολαύστε τα ζεστά ή και κρύα, είναι υπέροχα

Scones με κράνμπερις:

Scones με μύρτιλλα (έστω κατεψυγμένα, είναι υπέροχα):

Υπάρχουν και τα scones φυσικά, χωρίς τίποτα. Εξίσου γευστικά, αυτή είναι η κλασική συνταγή:

Επιλέξτε το τσάι σας και απολαύστε λίγες στιγμές με scones!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ