Λατρεύω τα scones, τις μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέηκ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωινό, με μαρμελάδα.
Η προετοιμασία τους διαρκεί 5 λεπτά και θέλουν 15 λεπτά ψήσιμο. Δοκιμάστε τα για πρωινό, με το τσάι, αντί για ψωμί, για κέηκ. Ανυπέρβλητα scones!
Υλικά για 20 περίπου scones
- 500 γραμμάρια αλεύρι (το μισό να είναι πλήρες)
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
- 30 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 80 γραμμάρια βούτυρο
- Ελάχιστο αλάτι
- 1 χούφτα σταφίδες άσπρες ή μαύρες, ό,τι υπάρχει
- Αν θέλετε, 1 χούφτα κράνμπερις ή μύρτιλλα
- 2 αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν
- Προσθέστε το βούτυρο που βγάλατε λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
- Ανακατέψτε το βούτυρο με τα άλλα υλικά, με τα δάχτυλα, απαλά
- Μην το συνθλίψετε, ας μείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου, αυτό κάνει μαλακά τα scones
- Κάντε μια τρυπούλα στη μέση του μπολ
- Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα
- Κρατήστε ένα ελάχιστο από τα χτυπημένα αυγά για την επιφάνεια
- Ενσωματώστε απαλά και λίγο, να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη
- Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα με τη βοήθεια λίγου αλευριού
- Αλευρώστε την επιφάνεια όπου δουλεύετε, απλώστε τη ζύμη με τα χέρια
- Πρέπει να έχει ύψος 5 εκατοστά
- Κόψτε στρογγυλά scones με ένα μικρό ανάποδο ποτήρι
- Τοποθετήσε τα scones στο ταψάκι, όπου θα έχετε βάλει χαρτί για ψήσιμο
- Περάστε με το πινέλο κουζίνας από πάνω από τα scones λίγο γάλα με τα χτυπημένα αυγά που κρατήσατε
- Ετσι τα scones θα χρυσίσουν
- Ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά
- Όχι περισσότερο, θα σκληρύνουν!
- Απολαύστε τα ζεστά ή και κρύα, είναι υπέροχα
Scones με κράνμπερις:
Scones με μύρτιλλα (έστω κατεψυγμένα, είναι υπέροχα):
Υπάρχουν και τα scones φυσικά, χωρίς τίποτα. Εξίσου γευστικά, αυτή είναι η κλασική συνταγή:
Επιλέξτε το τσάι σας και απολαύστε λίγες στιγμές με scones!