Ικανοποιημένοι δηλώνουν όλοι από το Συμβούλιο αρχηγών - iefimerida.gr

Ικανοποιημένοι δηλώνουν όλοι από το Συμβούλιο αρχηγών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά τη θυελλώδη οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με τους έντονους διαλόγους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα σε ανακοινώσεις ή διαρροές τους, εκφράζουν την ικανοποιησή τους για το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση, γιατί εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν. Η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί εξασθένησε, όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γιατί, σύμφωνα με την διαρροή της Χ. Τρικούπη, από την πίεση της Φώφης Γεννηματά, συμπεριελήφθησαν στο ανακοινωθέν οι ενστάσεις της για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα:

Μαξίμου: Θετικό ότι συμφωνήσαμε σε εθνική στρατηγική

Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

ΝΔ: Σήμερα ο Τσίπρας είναι πιο εξασθενημένος

Ικανοποιημένη δήλωνε και η ΝΔ. «γαλάζιες πηγές» υπενθύμιζαν ότι από την αρχή επιδίωξε η ΝΔ να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την έκτακτη σύνοδο ΕΕ. Οπως σημείωναν «ο πρωθυπουργός επί οκτώ ώρες δέχθηκε ισχυρή κριτική από την ΝΔ για την κατάσταση της χώρας» και πρόσθεταν: «Συνέπεια αυτής της κριτικής ήταν το ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τις περισσότερες προτάσεις της ΝΔ στο προσφυγικό».

Εξηγούσαν μάλιστα ότι η αποδοχή εκ μέρους του Πρωθυπουργού έχει και συγκεκριμένα ιδεολογικά ζητήματα για την κυβέρνηση, όπως είναι η αύξηση των κλειστών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες, ο αυστηρός και αποτελεσματικός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, καθώς επίσης και το ζήτημα της ασφαλείας των κατοίκων της χώρας .
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μια από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ και δεν έγινε αποδεκτή, ήταν η άμεση διαμόρφωση και εκκίνηση εφαρμογής ευρωπαϊκού - και όχι εθνικού - προγράμματος επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προσέλευσής τους.

Υπογράμμιζαν δε ότι η ΝΔ «συνεχίζει να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα στο πεδίο της κυβέρνησης» όπως εξάλλου δήλωσε βγαίνοντας από το Συμβούλιο αρχηγών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, έχοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο οφείλει να υπερασπιστεί και να φέρει πίσω απτά αποτελέσματα» προειδοποιούσαν με νόημα πηγές της Συγγρού.

Τόνιζαν ακόμη ότι «για πρώτη φορά σε ένα ανακοινωθέν περιελήφθησαν οι προβληματισμοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης .
Οι ίδιοι κύκλοι αναρωτιούνταν: «Μετά από όλα αυτά ο κ. Τσίπρας είναι το ίδιο ισχυρός σήμερα, μετά την σύσκεψη; Γιατί πέρασε οχτώ δύσκολες ώρες, με μια σκληρή κριτική από όλα τα κόμματα , υλοποίησε σειρά προτάσεων από την ΝΔ και πλέον πρέπει να φέρει αποτελέσματα» και κατέληγαν: «Σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο εξασθενημένος και σίγουρα είναι ενισχυμένη η ΝΔ».

ΠΑΣΟΚ: Πίσω από την Φώφη κρύφτηκε η αντιπολίτευση

Πηγές του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους θεωρώντας ότι στρατηγικά, η επιλογή της Φ. Γεννηματά να συναντήσει αρχικά τον Αλέξη Τσίπρα και να προκαλέσει το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ήταν επιτυχημένη. Υποστήριζαν δε ότι απεδείχθη πως η κυβέρνηση είχε ελλιπές σχέδιο για το προσφυγικό. Οπως σημείωναν επίσης με ικανοποίηση πως «έπειτα από την πίεση της Γεννηματά, εξεδόθη η τελική ανακοίνωση της Προεδρίας, πίσω από την οποία κρύφτηκε και η υπόλοιπη αντιπολίτευση».

Σημείωναν δε πως η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέδειξε επαρκώς στο Συμβούλιο ότι «πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική από κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης η οποία θα υπερβεί τη διαχειριστική και πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης αυτής».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συμβούλιο αρχηγών Μαξίμου ΝΔ ΠΑΣΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ