Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος - iefimerida.gr

Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνελήφθη από τις αρχές ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Λούλα ντα Σίλβα αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε για λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του για ανάκριση στο πλαίσιο των ερευνών για μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς, η οποία έχει πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση που απειλεί να ανατρέψει τη διάδοχό του, την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ.

Ο Λούλα ντα Σίλβα έγινε αποδέκτης "πολλών εκδουλεύσεων" εκ μέρους μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών οι οποίες σήμερα είναι κατηγορούμενες για διαφθορά, καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Petrobras, δήλωσε ο εισαγγελέας Κάρλος Φερνάντο ντος Σάντος Λίμα, ο υπεύθυνος της έρευνας.

Ο Λούλα έλαβε από τις εταιρείες αυτές περίπου 30 εκατομμύρια ρεάλ (8 εκατομμύρια δολάρια) ως δωρεές ή αμοιβές για διαλέξεις του, υπογράμμισε ο δικαστικός λειτουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κουριτίμπα.

"Οι εκδουλεύσεις είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις μετρήσουμε. Είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε τις εργασίες που έγιναν στο τριώροφο διαμέρισμα και στο εξοχικό σπίτι του", συνέχισε. "Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από τα δώρα αυτά", είπε ο ντος Σάντος Λίμα, διευκρινίζοντας ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ζητήσει την προφυλάκιση του Λούλα.

Η υπόθεση της σύλληψης αφορά μια τεράστια υπεξαίρεση και δωροδοκία με επίκεντρο την εθνική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Η αστυνομία διερευνά το κύκλωμα διαπλοκής που είχε στηθεί στο εσωτερικό της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras και το οποίο στοίχισε πάνω από 2 δις δολάρια στην εταιρεί, όσο ήταν πρόεδρος ο σοσιαλιστής Λούλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde πολίτες κρέμασαν πανό μπροστά από μια πολυτελή έπαυλη στην περιοχή Ατιμπάια, στα περίχωρα του Σάο Πάολο με σύνθημα «Αυτό είναι το σπίτι του Λούλα, του κλέφτη». Λίγα μέτρα πιο μακριά ένα άλλο πανό γράφει «Ο Λούλα στη φυλακή». Ολοι υποπτεύονται ότι η πολυτελής έπαυλη είναι του Λούλα και της συζύγου του Μαρίζα Λετίσια.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί «έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του», δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια», σημειώνει η εισαγγελία και προσθέτει:

«Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων».

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «σχεδόν 200 αστυνομικοί και 30 επιθεωρητές φόρων εκτελούν 44 δικαστικά εντάλματα, από τα οποία 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα προσαγωγών για ανάκριση στα κρατίδια του Ρίο ντε Ζανέιρο, του Σάο Πάολο και της Μπαχία».

Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος | iefimerida.gr 0
Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος | iefimerida.gr 1

Ξύλο έξω από το σπίτι του Λούλα

Ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν σήμερα έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.

Υπουργός Εργασίας: Η προσαγωγή Λούλα συνιστά «βία»

Ως «βία και όχι δικαιοσύνη» χαρακτήρισε την σύλληψη του πρώην πρόεδρου της Βραζιλίας ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο.

Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ' αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υποστήριξε σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος | iefimerida.gr 2
Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος | iefimerida.gr 3
Συνέλαβαν τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα για διαφθορά και ξέπλυμα -Αφέθηκε ελεύθερος | iefimerida.gr 4


Πρόκειται για δώρα που του προσέφεραν οι επιχειρήσεις ΒΤΡ για υπηρεσίες όταν ήταν πρόεδρος; Το σκάνδαλο απασχολεί τη χώρα, η αστυνομία ερευνά και ο φάκελος έχει τίτλο «Lava Jato» («Ξέπλυμα εξπρές»).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ