Οι bijoux de kant ανεβάζουν στο BIOS έργο που δεν πρόλαβε να παρουσιάσει ο Λευτέρης Βογιατζής [εικόνες]

Το «Περί Φύσεως» του Μιχάλη Βιρβιδάκη είναι η νέα παράσταση των bijoux de kant. Ενα έργο που είχε συμφωνήσει με τον συγγραφέα να ανεβάσει ο Λευτέρης Βογιατζής.

Σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είχε στο μυαλό του τον Λευτέρη Βογιατζή, με τον οποίο ήδη συνεργάζονταν. Του παρέδωσε το «Περί Φύσεως» να το διαβάσει. Αρχές Ιουλίου του 2011 άρχισαν τις συζητήσεις και τις αναγνώσεις. Συμφώνησαν ότι το έργο θα άρχιζε να δουλεύεται με τους ηθοποιούς τα Χριστούγεννα, για να ανέβει στο θέατρό της Οδού Κυκλάδων την άνοιξη του 2012. Δεν πρόλαβε. Σήμερα βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Σκουρλέτη και της πολύ ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής ομάδας bijoux de kant

Η υπόθεση
Aύγουστος. Παραμονή του Σωτήρος. Σε ένα απόμερο λιμανάκι κάποιας ελληνικής παραλίας, τρεις άνθρωποι κάνουν απογευματινό μπάνιο περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα. Κι ενώ περιμένουν. συζητούν επί παντός επιστητού, όπως μάλλον θα συνέβαινε πάντα και με όλους όσους μπήκαν πριν από εκείνους στα νερά αυτά. Ο Σοφοκλής Ποθουλάκης και ο Ευριπίδης Περίανδρος με τη γυναίκα του Ευλαμπία, τρία κεφάλια πάνω απ’ το νερό, τρεις φευγαλέες αντανακλάσεις της ιστορίας στο φως του δειλινού, μιλούν, σχολιάζουν, υπερθεματίζουν, αγανακτούν, εύχονται για όλα όσα απασχολούν τη ζωή τους στον τόπο αυτό. Κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν ένας ένας ο χορός των πανηγυριστών, το φεγγάρι ολόγιομο ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης & Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Παίζουν: Θάνος Σαμαράς, Κώστας Κουτσολέλος, Νάνσυ Μπούκλη

Ο σκηνοθέτης για την παράσταση: «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είδε τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και την Ευλαμπία να συζητούν στη θάλασσα. Κανείς δεν παίρνει όρκο ότι υπήρξε αυτή η θάλασσα ή εκείνο το φως του δειλινού. Η σκηνοθεσία θα προσπαθήσει να πει ψέμματα σαν αυτόπτης μάρτυς» λέει ο Γιάννης Σκουρλέτης. «Τα σκηνικά και η μουσική θα λειτουργούν σαν πειστήρια μιας μέρας που μπορεί και να μην υπήρξε. Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θαυμαστή ψευδαίσθηση. Μια αντανάκλαση της ιστορίας πάνω στη σκηνή μιας παραλίας που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε».

Η καλλιτεχνική ομάδα: Η ομάδα bijoux de kant είναι η συνύπαρξη πολλών ιδεών, πολλών αισθητικών, πολλών εκφράσεων. Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τον εικαστικό Γιάννη Σκουρλέτη, τον μουσικοσυυνθέτη Κώστα Δαλακούρα και τον κοινωνιολόγο Αρη Ασπρούλη. Παρότι το θέατρο αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία της ομάδας, αυτή επιδιώκει να ξεπεράσει τους θεατρικούς περιορισμούς και να διαμορφώσει μια ερευνητική πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή διαφορετικά πεδία, εντός και εκτός της σφαίρας της δημιουργικής έκφρασης.

Η παράσταση
«Περί Φύσεως», του Μιχάλη Βιρβιδάκη
Bios Tesla: Πειραιώς 84, τηλ. 210 3425335
Πρεμιέρα: 10 Μαρτίου
Ωρα: 20.30
Διάρκεια: 100’
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ και 8 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ