Σε βαθιά κρίση η κτηματαγορά - Πτώση 40% στις νέες οικοδομές - iefimerida.gr

Σε βαθιά κρίση η κτηματαγορά - Πτώση 40% στις νέες οικοδομές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή, αφού από τη μια τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας δείχνουν περαιτέρω μείωση των νέων αδειών κατά 31,9% και κατά 39,4% στον όγκο των νέων οικοδομών, από την άλλη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν δραματική μείωση των αγοραπωλησιών, των συμβολαίων αλλά και των τιμών των ακινήτων, παλιών και νέων.

Ειδικότερα, η μείωση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα, ηλικίας άνω των 5 ετών (-4,7%, έναντι -5,6% και -5,4% το α΄ και το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία) από ό,τι για τα "νέα", ηλικίας έως 5 ετών (-3,0%, έναντι -4,8% και -2,8% το α΄ και το β΄ τρίμηνο). Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2011 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2010 κατά 4,3% στην Αθήνα, 6,7% στη Θεσσαλονίκη, 3,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Ο αριθμός των συναλλαγών-εκτιμήσεων επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασε το γ΄ τρίμηνο του 2011 τις 9,1 χιλιάδες, έναντι 12,7 και 11,7 χιλιάδων το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2011 (αναθεωρημένα στοιχεία), αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο αριθμός των συναλλαγών-εκτιμήσεων οικιστικών ακινήτων μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2011 με μέσο ετήσιο ρυθμό 42,1%.

Όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών-εκτιμήσεων οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2011 με ετήσιο ρυθμό 40,5% (α΄ και β΄ τρίμηνο 2011: -44,4% και -33,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι μέσης ετήσιας μείωσης κατά 6,2% το 2010 και 40,0% το 2009. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ΤτΕ, το γεγονός ότι ο όγκος και η αξία των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ