Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία - iefimerida.gr

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση, τα προβλήματα και τη γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί, νέοι εκδότες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο χώρο του βιβλίου. Άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια στις εκδόσεις και αγαπούν το καλό βιβλίο προτείνουν ιδιαίτερα κείμενα και σχεδιάζουν άρτιες εκδόσεις που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους.

Αντίποδες, Ασίνη, Μωβ Σκίουρος και Ποικίλη Στοά είναι μικροί αλλά ξεχωριστοί εκδοτικοί οίκοι που μας θυμίζουν τις εποχές που ο κάθε εκδότης είχε μια ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτηριζόταν από τις επιλογές του.

Οι εκδόσεις Μωβ Σκιούρος

Ο Σπύρος Παπαϊωάννου και η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου θέλησαν να δημιουργήσουν ένα βιβλιοπωλείο-στέκι στο κέντρο της πόλης που θα στέγαζε την αγάπη τους για τα ξεχωριστά βιβλία, εκείνα που δεν βρίσκει κανείς εύκολα στις μεγάλες αλυσίδες. Ο Μωβ Σκιούρος, το βιβλιοπωλείο με το πιο σουρεαλιστικό όνομα στην πόλη, άνοιξε τις πόρτες του πριν από τρία περίπου χρόνια στην πολυσύχναστη πλατεία Καρύτση. Στις βιβλιοθήκες του μπορεί να βρει κανείς έργα ποίησης και πεζογραφίας, βιβλία για το θέατρο, την πολιτική και τη φιλοσοφία. Πολύ γρήγορα, ο ανήσυχος Μωβ Σκίουρος προχώρησε στην έκδοση των δικών του βιβλίων, προτείνοντας λίγους αλλά πολύ προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους που ταιριάζουν στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του.

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 0

Πότε δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις Μωβ Σκίουρος; Πώς ξεκινήσατε; Πώς προέκυψε η ονομασία του εκδοτικού οίκου;

Οι εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος εγκαινίασαν την δραστηριότητά τους τον Ιανουάριο του 2015. Το βιβλιοπωλείο προϋπήρχε από το 2013 στην πλατεία Καρύτση. Η ονομασία προέκυψε αρχικά ως ένα αστείο. Δεν ακολουθήσαμε τους κανόνες του μάρκετινγκ. Το όνομα θα μπορούσε να πει κανείς ότι πηγάζει από τον σουρεαλισμό, ρεύμα που το αγαπάμε ιδιαιτέρως. Ο Μωβ Σκίουρος έχει αποκτήσει ξεχωριστή οντότητα εκφράζεται, μιλάει, λέει τη γνώμη του. Είναι λανθάνων διακειμενικός, δεν εστιάζει κάπου. Δεν αναφέρεται κάπου αλλά δημιουργεί μια δική του αναφορά.

Ήταν σαφές το στίγμα του εκδοτικού οίκου από την αρχή; Γνωρίζατε τι είδους βιβλία θέλετε να εκδώσετε;

Οι εκδόσεις προέκυψαν και αυτό είναι το πιο όμορφο της υπόθεσης. Προέκυψαν μέσα από παρέες, συνομιλίες, συγχρωτισμό και κοινούς πνευματικούς τόπους ή ζητούμενους ου τόπους. Τα βιβλία που θέλαμε αλλά και θέλουμε να εκδίδουμε είναι αυτά που εκτιμούμε, είναι αυτά που έχουν κάτι να πουν. Ξεκινήσαμε με τη σειρά Θέατρο με υπεύθυνο τον Καθηγητή θεατρολογίας στο ΕΚΠΑ Γιώργο Π. Πεφάνη και είμαστε πολύ ευτυχείς γι' αυτό. Συνεχίσαμε με ποίηση με το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Σοφίας Κουκουλά «Πέντε Κεράσια στο Μωσαϊκό». Στο τέλος του 2015 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του Γιώργου–Ίκαρου Μπαμπασάκη «Πλατεία Παπαδιαμάντη» με φωτογραφίες της Μαρίλης Ζάρκου και εμπλουτίστηκε η σειρά Θέατρο με την «Κωλοδουλειά» του Γιάννη Μαυριτσάκη.

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 1

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Μωβ Σκίουρος; Τι το ξεχωριστό είχε για εσάς;

Είναι μεγάλη μας τιμή που ο Μάριος Ποντίκας μας εμπιστεύτηκε το «Χλιμίντρισμά» του το οποίο και έκανε ποδαρικό στις εκδόσεις μας. Το «Χλιμίντρισμα» είναι ένα σκηνικό τρίπτυχο του οποίου το πρώτο μέρος ανέβηκε από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο το 2008. Ο Μάριος Ποντίκας είναι ένας θεατρικός συγγραφέας που πάντα διαβάζαμε και παρακολουθούσαμε. Όταν τον γνωρίσαμε και από κοντά ανακαλύψαμε και έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Το κείμενό του μας το εμπιστεύτηκε προς ιδίαν χρήση ύστερα από μια συζήτηση που είχαμε για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» όταν δεν είχαμε σκεφτεί καν να κάνουμε εκδοτικό οίκο. Το «Χλιμίντρισμά» ήταν αυτό που μας έδωσε την ιδέα.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα βιβλία που κυκλοφορούν με τη δική σας σφραγίδα;

Η βαρύτητα των λέξεων να είναι τέτοια που να μπορεί να μετακινήσει έστω και λίγο τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τι περιλαμβάνει το εκδοτικό σας πρόγραμμα για το 2016;

Το 2016 ξεκίνησε πολύ γόνιμα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το θεατρικό του Αλφρέ ντε Μυσσέ «Οι Ιδιοτροπίες της Μαριάννας» σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου που ανεβαίνει από τις 28 Ιανουαρίου στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Εν συνεχεία. μόλις κυκλοφόρησε και η δίγλωσση ποιητική συλλογή του π. Παύλου Καστανάρα με χαρακτικά της Μαρίας Λαγού στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Το Φως Πυκνώνει» από τις 26/1 στο Goethe Institut στη Θεσσαλονίκη, για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Λυδίας Κώνστα. Ήδη το εκδοτικό πρόγραμμα του 2016 είναι ιδιαιτέρως πυκνό. Θα εισέλθουμε στην πεζογραφία, στην αρχαιολογία, στη ιστορία και σε ό,τι άλλο μας κάνει να νιώσουμε αυτό το φτερούγισμα της ανησυχίας που θα θέλουμε να το μοιραστούμε.

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 2

Οι εκδόσεις ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 3

Εκδότης της Ποικίλης Στοάς είναι ο Ξενοφώντας Μπρουντζάκης, ένας δημοσιογράφος με μακρά θητεία στο χώρο του βιβλίου, τακτικός συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών και υπεύθυνος εκδόσεων στην εφημερίδα Το Ποντίκι. Οι εκδόσεις Ποικίλη Στοά αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη στον χώρο του βιβλίου για το 2015 –μια χρονιά δύσκολη από όλες τις απόψεις– αφού ανάμεσα στους πρώτους τίτλους που κυκλοφόρησαν από τον νεογέννητο εκδοτικό οίκο διακρίνουμε μεγάλους συγγραφείς όπως ο Ουγκώ, ο Γκαίτε, ο Φιτζέραλντ, ο Μπουλγκάκωφ, σε κείμενα που είτε κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά είτε, εξαντλημένα από καιρό, κυκλοφόρούν σε νέα μετάφραση.

Πότε δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις Ποικίλη Στοά; Πώς ξεκινήσατε; Πώς προέκυψε η ονομασία του εκδοτικού οίκου;

Η Ποικίλη Στοά δημιουργήθηκε τυπικά τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με τα …χαρτιά και τις εισφορές που άρχισαν να τρέχουν αμέσως –πριν πριν καν συνειδητοποιήσουμε τι πάμε να κάνουμε. Οι δε διευκολύνσεις από μεριάς της πολιτείας για τους τρελούς που άνοιξαν επιχείρηση –και δη εκδοτική–μόλις έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν τα «επαναστατικά» Capital Controls, ήταν συγκινητική μέχρι δακρύων… ! Λίγο έλειψε να κλείσουμε πριν καν μάθουμε ότι ανοίξαμε. Παρ’ όλα αυτά, εμείς αποτολμήσαμε το εγχείρημα, πριν από όλα, γιατί η ζωή μας … είναι ένα βιβλίο ανοιχτό! Ωστόσο, εγώ θεωρώ ότι η αρχή έγινε όταν τα πρώτα βιβλία μας βρήκαν τη θέση τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Αυτή η αίσθηση είναι μοναδική –μαζί βέβαια και με την αγωνία για την τύχη τους. Συνοψίζοντας γεννηθήκαμε Ιούλιο και περπατήσαμε Νοέμβριο! Το όνομα της Ποικίλης Στοάς προέκυψε τόσο από την πρόθεση να συνάδει με το περιεχόμενο της δραστηριότητάς μας όσο και από την καλή μας τύχη, όταν έπεσα πάνω στο όνομα Ποικίλη Στοά κατά την διάρκεια της συγγραφής του νέου μου βιβλίου «Αθήνα η Μυθολογία μιας Πόλης» που ήδη κυκλοφορεί. Η Ποικίλη Στοά, ήταν μια στοά στην Αρχαία Αθήνα που ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάσιων και πολύχρωμων έργων τέχνης που φιλοξενούσε. Η δική μας, σύγχρονη, Ποικίλη Στοά θα φιλοξενεί διαχρονικά κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων του νεότερου κόσμου!

Ήταν σαφές το στίγμα του εκδοτικού οίκου από την αρχή; Γνωρίζατε τι είδους βιβλία θέλετε να εκδώσετε;

Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, όταν ήταν να φύγω για φαντάρος, ήρθε στο σπίτι μου ο Κωστής Παπαγιώργης και είδε τρία-τέσσερα βιβλία που είχα βγάλει στην άκρη για να πάρω μαζί μου να διαβάζω. Δεν θα σας πω τους τίτλους για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Το ίδιο βράδυ, ο Κωστής επέστρεψε και μου χάρισε άλλα τρία βιβλία. Ήταν η Παλαιά Διαθήκη, η Ιλιάδα και η Πολιτεία. «Μην χάνεις τον χρόνο σου», μου είπε… Το μήνυμά του ήταν σαφές: ο σύγχρονος αναγνώστης πρέπει να στρέψει την προσοχή του κυρίως στα «καλά κείμενα». Για να πω την αλήθεια, έκανα εκδοτικό οίκο την προσωπική μου αναγνωστική τακτική, αυτό ακριβώς που θα πρότεινα σε κάποιον ο οποίος θα τύχαινε να με ρωτήσει τι να διαβάσει. Αυτήν την άποψη την υλοποίησα σε ένα εκδοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει άγνωστα ή αγνοημένα κείμενα των μεγαλύτερων συγγραφέων της παγκόσμιας γραμματείας τα οποία παρουσιάζει στον σύγχρονο αναγνώστη μέσα από καινούργιες μεταφράσεις και μια νέα εκδοτική προσέγγιση. Πολύ πριν ξεκινήσω, είχα ήδη έτοιμο ένα μεγάλο κατάλογο έργων που θα ήθελα να εκδώσω. Πρόκειται για μια επένδυση προσωπικού γούστου και από τις πρώτες ενδείξεις που έχω, δικαιώνομαι. Συνοπτικά, θα έλεγα ότι η Ποικίλη Στοά σε αυτή την πρώτη της φάση είναι μια πρόταση βιβλιοθήκης –να γεμίσει κανείς λίγα ράφια με μεγάλη αξία. Αυτό, δε, που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να εθίσουμε τον αναγνώστη σε απαιτητικά αναγνώσματα.

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 4

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Ποικίλη Στοά; Τι το ξεχωριστό είχε για εσάς;

Εγκαινιάσαμε την εμφάνιση της Ποικίλης Στοάς με τους εξής έξη τίτλους: «Λατρεμένε μου Καρλ…» της Τζένης φον Βεστφάλεν-Μαρξ, «Ύμνος στην Ενωμένη Ευρώπη» του Βίκτωρος Ουγκώ, «Ένας άνδρας πενήντα ετών» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, «Το πλουσιόπαιδο» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, «Ο εκδικητής» του Τόμας ντε Κουίνσυ και «Οι σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού» του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ. Όταν, ωστόσο, έφτασε η ώρα να αριθμήσω τα βιβλία, ξεκίνησα με το έργο του Μπουλγκάκωφ. Το συγκεκριμένο έργο, αν εξαιρέσεις ένα – δυο διηγήματα, δεν έχει μεταφραστεί ποτέ στην γλώσσα μας και άρα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ολοκληρωμένη του έκδοση. Η δε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου από τα ρωσικά είναι καταπληκτική. Έτσι, ο «Μετρ» επιλέχτηκε για να …ηγηθεί της πρώτης εμφάνισης των εκδόσεών μας και όπως αποδείχτηκε ήταν μια σωστή ιδέα που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό!

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα βιβλία που κυκλοφορούν με τη δική σας σφραγίδα;

Πριν από όλα, βασικό κριτήριο είναι το ίδιο το έργο και η διαχρονικότητά του, ο ρόλος που παίζει στην συνολική εικόνα του συγγραφέα του, το αν έχει εκδοθεί ξανά στην γλώσσα μας. Κυρίως, όμως, η λογική των επιλογών μας βασίζεται στο ότι το ένα έργο πρέπει να έρχεται ως συνέχεια του άλλου, σαν ένα σύνολο αναγνωσμάτων που στεγάζονται στην Ποικίλη Στοά. Θέλουμε να φτιάξουμε μια «παρέα» κειμένων που θα δημιουργήσει δεσμούς στενής φιλίας με τους αναγνώστες!

Τι περιλαμβάνει το εκδοτικό σας πρόγραμμα για το 2016;

Γι’ αυτή τη χρονιά έχουμε προγραμματίσει ένα βιβλίο το μήνα. Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσουμε «Τα Μαγεμένα νησιά» του Χέρμαν Μέλβιλ, θα συνεχίσουμε με τη συλλογή διηγημάτων της Κάθριν Μάνσφιλντ «Σε μια Γερμανική Πανσιόν» και θα αλλάξουμε κλίμα με ένα εκπληκτικό όσο και τολμηρό δοκίμιο του Τολστόι με τίτλο «Η Δραματική Τέχνη στο Σαίξπηρ» που αποδομεί αλύπητα τον μεγάλο Άγγλο δραματουργό! Θα συνεχίσουμε με Ντίκενς σε ρόλο συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και μυστηρίου. Στην παρέα θα προστεθούν η Βιρτζίνια Γούλφ, μια ανθολογία με κείμενα γνωστών συγγραφέων που λάτρεψαν τις γάτες, καθώς και δυο εκπλήξεις που δεν θα τις αποκαλύψουμε …για να παραμείνουν εκπλήξεις!

Μικροί εκδότες, μεγάλα βιβλία | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ