Τι θα παρουσιάζει επί επτά εβδομάδες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι θα παρουσιάζει επί επτά εβδομάδες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πρότζεκτ μεγάλου μεγέθους, εμπειρία για καλλιτέχνες και κοινό, ετοιμάζει το ΝΕΟΝ με την κορυφαία περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς και το ινστιτούτο τέχνης ΜΑΙ. Τίτλος του πρότζεκτ «As one». Συμμετέχουν Ελληνες καλλιτέχνες.

Ντυμένη σε άσπρο μαύρο, με ένα συνεχές ελαφρύ μειδίαμα στα χείλη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιχείρησε να παρουσιάσει χθες στους δημοσιογράφους τη μέθοδό της, την οποία δουλεύει εδώ και 30 χρόνια. Αυτή η περίφημη Μέθοδος Abramovic θα ακολουθηθεί στο πρότζεκτ της Αθήνας αυτόν τον μήνα.
Οχι, δεν τράβαγε τα μαλλιά της, ούτε έσκισε τις σάρκες της μπροστά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες της, δεν πέρασαν από δοκιμασίες, μέχρι το τελικό στάδιο της παρουσίασης του προγράμματος.

Στο «As one» (10 Μαρτίου με 24 Απριλίου), 6 Ελληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν περφόρμανς για 7 εβδομάδες, επί 8 ώρες την ημέρα με συνεργάτες το κοινό της Αθήνας.

Τι θα παρουσιάζει επί επτά εβδομάδες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τι θα κάνει το κοινό
Θα δοκιμάσει τα όρια του,
με τη βοήθεια των καλλιτεχνών, υπό τις οδηγίες της 70χρονης πλέον Αμπράμοβιτς.
Θα αποχωριστεί τα υπάρχοντά του, τσάντα και κινητό στην είσοδο, ώστε μετά την ξενάγηση-δοκιμασία, να φτάσει στην τέλεια σωματική και πνευματική εμπειρία.
Θα ακολουθήσει αργό βάδισμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αναπνοή και να ηρεμήσει το πνεύμα.
Θα μετρήσει για ώρες φακές και αυτό θα το κάνει με απόλυτη συγκέντρωση μέχρι τέλους, για να μάθει να λειτουργεί με βούληση και στη ζωή.
Θα φοράει ακουστικά στα αφτιά, που δεν παίζουν τίποτα, ώστε να συγκεντρώνεται στην απόλυτη σιωπή.
Θα κοιτάζεται επί ώρες με τον απέναντι στα μάτια χωρίς να τα πάρει από πάνω του.
Θα ανεβεί με κλειστά μάτια σε μια εξέδρα κατά ομάδες, ώστε το κάθε άτομο να συνειδητοποιήσει ότι είναι με άλλους, αλλά ταυτόχρονα μόνο.

Τι θα παρουσιάζει επί επτά εβδομάδες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ακραία δοκιμασία και για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι βγήκαν στην ελληνική ύπαιθρο και έμειναν μέρες χωρίς φαγητό, μόνο με αφεψήματα. Επίσης έκαναν αφωνία και μπάνιο γυμνοί στο χιόνι. Ετσι γεννήθηκε η προετοιμασία του πρότζεκτ. Με τιτάνια βούληση ώστε να μπορείς να επαναλαμβάνεις επί μήνες το ίδιο πράγμα.

Γιατί περφόρμανς και γιατί στην Ελλάδα; «Γιατί είμαι από την τέως Γιουγκοσλαβία» είπε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, «Είμαστε γείτονες και αισθάνομαι κατά κάποιο τρόπο σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου, χωρίς όμως τον πόνο του πολέμου». Όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το θέμα του προσφυγικού, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σημείωσε ότι «η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και η λειτουργία του καλλιτέχνη είναι να φέρει οξυγόνο, όπου πάει. Αν το σκεφτείς αυτό η τέχνη είναι συνεισφορά και αν αλλάξουν και συνειδήσεις, η συνεισφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Είναι η περφόρμανς τέχνη; Εδώ η Νο1 περφόρμερ στον κόσμο μας άφησε με ένα ερωτηματικό... Ναι θεωρεί την περφόρμανς τέχνη, μόνο που τη βάζει στη δεύτερη θέση. Ως πρώτη όλων των τεχνών, τοποθετεί τη μουσική.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε για συγκίνηση και αφύπνιση του κοινού, μέσω της σύγχρονης τέχνης και με αφορμή το πρόγραμμα, έκανε λόγο για ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης, ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης του τόπου.

Τι θα παρουσιάζει επί επτά εβδομάδες η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι καλλιτέχνες: Γιώτα Αργυροπούλου, Δέσποινα Ζαχαροπούλου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Λάμπρος Πηγούνης, Νάνσυ Σταματοπούλου, Θοδωρής Τράμπας

Το πρόγραμμα
«As One», ΝΕΟΝ-Marina Abramović Institute
Μουσείο Μπενάκη:
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Περιλαμβάνει: περφόρμανς, διαλέξεις, φιλμς και εργαστήρια, με τη συμμετοχή 29 καλλιτεχνών.
Ηλικίες: επιτρέπεται η συμμετοχή από 15 ετών
Διάρκεια: 10 Μαρτίου – 24 Απριλίου
Πληροφορίες: neon.org.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ