Εκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό – Πατούλης: Δεν έχει σχεδιασμό η κυβέρνηση

Θα βάλουν πλάτη για το προσφυγικό οι δήμοι, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό, διεμήνυσαν τα μέλη της ΚΕΔΕ σε έκτακτη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι «θα βάλουν πλάτη», αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στη συνέλευση παρίσταται και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, καθώς έχει ζητηθεί από τους δημάρχους να υποδείξουν άμεσα χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στους δήμους τους.

Υπενθυμίζεται πως έχει αποφασιστεί η δημιουργία τεσσάρων κέντρων μετεγκατάστασης στο Κιλκίς και ενός στα Γιαννιτσά, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, σε χώρους όπου βρίσκονται ανενεργά στρατόπεδα. Εκτιμάται πως η συνολική χωρητικότητά τους θα φτάνει τα 20.000 άτομα.

Ο Μουζάλας μοίρασε σε περιφερειάρχες 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή προσφύγων

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γ. Μουζάλας απαντώντας στις ανησυχίες που διατύπωσαν οι περιφερειάρχες, επιχείρησε να τους καθησυχάσει: «Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» είπε.

Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ζήτησαν να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν οι περιφέρειες να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής των προσφύγων-μεταναστών χωρίς προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πολλοί περιφερειάρχες ανέδειξαν την πλημμελή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, πρόνοια κ.λπ.), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού, ώστε να επιμεριστεί το πρόβλημα και σε άλλες περιφέρειες, καθώς, όπως υποστήριξε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση με 17.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ