Spiegel: Η προσφυγική κρίση γίνεται κρίση της γερμανικής κοινωνίας - iefimerida.gr

Spiegel: Η προσφυγική κρίση γίνεται κρίση της γερμανικής κοινωνίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν περιφρονούν μόνο ακροδεξιοί το (γερμανικό) Σύνταγμα, ολοένα και περισσότεροι πολίτες ακολουθούν. Σκέφτονται όπως στο τρίτο Ράϊχ, δηλαδή «εθνικολαϊκά» (völkisch). Ο λαός, όμως, τον οποίο επικαλούνται δεν υπάρχει».

Αυτό γράφει ο γνωστός για τις αιρετικές του απόψεις αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ Γιάκομπ Spiegel.

«Η προσφυγική κρίση γίνεται κρίση της γερμανικής κοινωνίας. Αποκαλύπτει αυτό που λαγοκοιμάται στο βάθος της γερμανικής ψυχής. Δεξιά από το κέντρο υπήρχαν πάντα δύο στρατόπεδα, συντηρητικοί και αληθινοί δεξιοί. Το όριο διαλύεται. Το «εθνικολαϊκό» γίνεται το συνδετικό τους στοιχείο. Πρόκειται για μια εκτίμηση συνταγματολόγων. Κάποιος συνταγματολόγος λέει μάλιστα ότι είναι τρομακτικό το γεγονός ότι «οι αστοί δεν διαφοροποιούν πλέον καθόλου», προσθέτει.

Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Στο twitter μπορεί να δει κανείς τη φωτογραφία ενός ξανθού παιδιού περιτριγυρισμένου από παιδιά με μαύρα μαλλιά, ντυμένα ανατολίτικα, από κάτω την ερώτηση 'Από πού είσαι;' και από πάνω τη φράση 'Η Γερμανία το 2030'. Το έστειλε η Ερικα Στάϊνμπαχ, η οποία είναι μέλος του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής / Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) και εκπρόσωπός της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται προφανώς για μια ρατσίστρια. Αλλά δεν είναι η μόνη».

Και ο Αουγκστάιν συνεχίζει: «Ο φόβος της «αλλαγής της εθνικής σύστασης», απλώνεται στους Γερμανούς αστούς». Μάλιστα «στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Cicero», ο συντάκτης Αλεξάντερ Κίσλερ αναρωτιέται: «Είμαστε μάρτυρες μιας δημοκρατικά μη νομιμοποιούμενης, θεμελιώδους αλλαγής της σύνθεσης του λαού»; Ο Κίσλερ παραπέμπει σε ένα συνταγματολόγο του πανεπιστημίου του Φράϊμπουργκ ο οποίος μιλά για « μετασχηματισμό του πληθυσμού στη Γερμανία», ο οποίος μεταλλάσσεται σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς ενιαία γλώσσα και παράδοση», ενώ μουρμουρίζει πως, αν η Μέρκελ δουλεύει για την μετάλλαξη του λαού, «ποιος θα είχε το δικαίωμα και το καθήκον να μπει μπροστά της να τη σταματήσει . Από αυτό το σημείο μέχρι την έκκληση-κραυγή για εθνική αντίσταση δεν απέχει πολύ», συμπεραίνει ο Αουγκστάιν.

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος καταλήγει: «Η Γερμανία είναι ένα συνταγματικό έθνος. Στο Σύνταγμα βασίζεται ο μεταπολεμικός γερμανικός πατριωτισμός. Ζούμε σε μια χώρα συνταγματική, όχι στο γερμανικό Ράιχ. Ο πολιτισμός μας και οι αξίες μας είναι τέτοιου είδους ώστε να επιτρέπουν την προσχώρηση. Είναι ένας πολιτισμός προσήλωσης σε αυτές, όχι πολιτισμός καταγωγής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ