Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ [εικόνες] - iefimerida.gr

Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομά της βρίσκεται σήμερα σε όλες της εφημερίδες του Πακιστάν. Ο λόγος; Το γεγονός ότι το αναφώνησαν μέσα στην μεγαλειώδη αίθουσα του Dolby Theater στο Hollywood για να παραλάβει το βραβείο για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Εκείνη ανέβηκε πάνω στην σκηνή και θριαμβευτικά φώναξε: «Έχω ένα ακόμα».

Η ταινία

Το «A Girl in the River - The Price of Forgiveness» αναδεικνύει το ζήτημα των εγκλημάτων τιμής στο Πακιστάν. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ιστορία μίας 18χρονης, της Saba, την οποία πυροβόλησαν οι συγγενείς της για να αποκαταστήσουν την τιμή της οικογένειας και στη συνέχεια την πέταξαν σε ένα ποτάμι. Όλως παραδόξως η νεαρή επιβίωσε και κατάφερε να πει την ιστορία της.

Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ  [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όπως σημειώνει το BBC που συναντήθηκε με την κινηματογραφίστρια, το θέμα των εγκλημάτων τιμής στο Πακιστάν, αν και είναι υπαρκτό δεν συζητιέται κυρίως επειδή τα εν λόγω αγκλήματα δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές. Έτσι ένας πατέρας μπορεί να σκοτώσει την κόρη του, ένας αδερφός την αδερφή του και το έγκλημα να παραμείνει για πάντα άγνωστο.

Αυτός είναι ο λόγος που η Sharmeen Obaid Chinoy επέλεξε να μιλήσει για αυτό το ζήτημα στο ντοκιμαντέρ της. Κατά την διάρκεια του λόγου μάλιστα που έβγαλε στην σκηνή του Dolby Theater τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν αφού είδε την ταινία της υποσχέθηκε να αλλάξει τον νόμο. «Αυτή είναι η δύναμη της ταινίας», τόνισε η Chinoy.

Παρόλα αυτά, η νομοθεσία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μία τόσο θρησκευτικά συντηρητική κοινωνία, και παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι θρησκευτικοί άρχοντες τάσσονται κατά των εγκλημάτων τιμής, αυτά έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο παράδοση για την χώρα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ένα τέτοιο έγκλημα γίνει γνωστό, στην περίπτωση που οι δράστες λάβουν την συγχώρεση του θύματος ή της οικογένειας, τότε μπορούν να αποφύγουν ακόμα και την τιμωρία.

Ποια είναι η Sharmeen Obaid Chinoy

Γεννήθηκε στο Καράτσι το 1978 και αφού παρακολούθησε ένα μεγάλο αναγνωρισμένο σχολείο έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Στάνφορντ. Από το 2010 έχει δημιουργήσει γύρω στα δώδεκα ντοκιμαντέρ.

Το 2012 κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο αναλυόταν οι υποθέσεις των επιθέσεων με οξύ στο Πακιστάν. Πρόκειται για μία τακτική στην οποία προβαίνουν οι ντροπιασμένοι συγγενείς ακόμα και απογοητευμένοι εραστές.

Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ  [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Εκτός από τα δύο Όσκαρ έχει κερδίσει και βραβεία Emmy, ενώ έχει λάβει και το δεύτερο υψηλότερο βραβείο του Πακιστάν.

«Τα εγκλήματα τιμής είναι ταμπού στο Πακιστάν. Είναι μία πολύ ιδιωτική υπόθεση. Συμβαίνουν όταν ένας πατέρας σκοτώνει μία κόρη, ένας αδερφός μία αδερφή και μένουν στην οικογένεια. Συχνά δεν βρίσκεις τα ονόματα των γυναικών, δεν βρίσκεις τις σορούς τους, δεν ξέρεις καν ότι μία γυναίκα σκοτώθηκε», λέει μιλώντας στο BBC η Chinoy.

Όπως λέει η ίδια ενδιαφέρεται γενικότερα για τα ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπους, «στο Πακιστάν όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζεται να λυθούν». «Ζω στο Πακιστάν και πρέπει να μιλήσω για αυτά», τονίζει.

Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ  [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Sharmeen Obaid Chinoy: Η Πακιστανή με τα 2 Oσκαρ  [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Sharmeen Obaid Chinoy Πακιστανή Όσκαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ