Σήμερα βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης για την tutti fruti ζωγραφική του, στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Σήμερα βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης για την tutti fruti ζωγραφική του, στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τιμητική βραδιά στον Παναγιώτη Τέτση απόψε με ένα νέο κρατικό βραβείο προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν εξέχοντα εικαστικό.

Παναγιώτης Τέτσης: Δημιουργός και δάσκαλος, ζωγράφος και χαράκτης, ακούραστος στρατηγός της τέχνης «ο αλχημιστής του χρώματος» όπως τον αποκαλούν. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του ως τούτι-φρούτι. Στα 91 του χρόνια σήμερα ενθουσιάζεται με ό,τι καταπιάνεται και ξεκαθαρίζει «αυτό που με ενοχλεί στην τέχνη σήμερα είναι η επίδειξη πλούτου».

Ετος Γιάννη Μόραλη το 2016
Το βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» θεσπίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη και απονέμεται για πρώτη φορά. «Δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, θεσπίζεται το Βραβείο Εικαστικών Τεχνών "Γιάννης Μόραλης", το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. Ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, μάς καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η απονομή σήμερα
Το βραβείο στον Παναγιώτη Τέτση θα απονείμει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ειδική εκδήλωση απόψε στο Μέγαρο Μουσικής. Κατά τη διάρκεια της τιμητικής βραδιάς η διευθύντρια της πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα θα παρουσιάσει το έργο του σπουδαίου Ελληνα καλλιτέχνη.

Σήμερα βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης για την tutti fruti ζωγραφική του, στο Μέγαρο Μουσικής [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τα χρώματα του Τέτση
Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην Υδρα από ντόπιους γονείς και ήταν γιος εστιάτορα. Στον τομέα των εικαστικών διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα θέματά του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέραν από τη ζωγραφική, κατά καιρούς ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια.
Εκλέχθηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας το 1976, όπου δίδαξε ως το 1991 (πρύτανης από το 1989). Το 1993 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1999 τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις και πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η βράβευση
Τιμητικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό Παναγιώτη Τέτση
Θα απονείμει ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος
Ημέρα: Δευτέρα 29/02 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ωρα: 19.30

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ