Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες] - iefimerida.gr

Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χέρια αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπεσαν τρία άτομα, ηλικίας 41, 50 και 63 ετών, που κατηγορούνται για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ, καθώς και για οπλοκατοχή.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του νόμου περί όπλων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση υπόθεσης για παράνομες ανασκαφές εντός αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην περιοχή Μελιταίας Φθιώτιδας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις δράστες, που από το 2013 προέβαιναν συστηματικά σε αγορές αρχαιοτήτων. καθώς και σε ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρχαία αντικείμενα τα οποία επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για τα ακόλουθα αρχαία κινητά μνημεία:

  • Ενας κορμός μαρμάρινου ανδρικού αγάλματος με τμήμα ενδύματος, σωζόμενος έως το μέσο περίπου των κάτω άκρων, της ύστερης Κλασσικής-Ελληνιστικής περιόδου ( 478 - 323 π.Χ.) μήκους εβδομήντα ένα εκατοστών, εξαιρετικά σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας
  • Ενα συνανήκον τμήμα (πόδι με τμήμα ενδύματος) του ανωτέρω αγάλματος
  • Ενα συνανήκον τμήμα (χέρι που κρατά βρέφος και τμήμα ενδύματος) του ανωτέρω αγάλματος
  • Ενα χάλκινο σύμπλεγμα τεσσάρων μορφών που χορεύουν σε κύκλο, ύστερης γεωμετρικής - αρχαϊκής περιόδου(1100 - 750 π.Χ.) ύψους δεκαεννέα εκατοστών, ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας
  • Εννέα αρχαία νομίσματα κλασσικής, ελληνιστικής, περιόδου
  • Τρία χάλκινα δαχτυλίδια
  • Ενα χάλκινο τμήμα λογχοειδούς αντικειμένου
  • Ενα χάλκινο πόδι-εξάρτημα αρχαϊκού αγαλματίδιου
  • Ενα τμήμα από λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος
  • Μία πήλινη αγνύθα (υφαντικό βάρος) ενσφράγιστη, αρτόσχημη
Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Παράλληλα, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, κατασχέθηκαν τρείς ανιχνευτές μετάλλων, δύο πιστόλια, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, ένας ηλεκτρικός εκκενωτής ρεύματος, 442 φυσίγγια, πέντε ασύρματοι, ένα GPS και μία φωτογραφική μηχανή.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας αξίας ενός εκατ.ευρώ [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Τα κατασχευθέντα αρχαία αντικείμενα, λόγω της σπουδαιότητας και της ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τους, θα παραδοθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αρχαία αρχαιοκαπηλία συλλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ