Πόλεμος για το προσφυγικό: Ανεπιθύμητη στην Αθήνα η Αυστριακή ΥΠΕΣ - iefimerida.gr

Πόλεμος για το προσφυγικό: Ανεπιθύμητη στην Αθήνα η Αυστριακή ΥΠΕΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα «όχι» έλαβε ως απάντηση η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από την Αθήνα, όταν εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας. Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.

Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μουζάλας: Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μετά τα όσα έχουν συμβεί σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός για τη Μεταναστευτική πολιτική.

«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας στο euronews.

O κ. Μουζάλας επέμεινε ότι η Αυστρία έκανε «εχθρική ενέργεια» με την πρωτοβουλία της να προχωρήσει στη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα, κάνει μια εχθρική ενέργεια, δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα, χαρακτηρίζουμε όμως με σαφήνεια αυτή της την κίνηση εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά.

Αγριος καβγάς Μουζάλα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών
Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την Αυστρία να συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας για έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν.

Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε σε δηλώσεις την θέση της χώρας της, προειδοποιώντας πως «εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν».

Η κ. Μικλ-Λάιτνερ υπογράμμισε εκ νέου την απόφαση ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», κάτι που αποφασίστηκε κατά την Διάσκεψη της Βιέννης.

Στην αυστριακή ΥΠΕΣ απάντησε έντονα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ