Μ. Φράτσερ: Η απροθυμία της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις καθυστερεί την ελάφρυνση του χρέους - iefimerida.gr

Μ. Φράτσερ: Η απροθυμία της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις καθυστερεί την ελάφρυνση του χρέους

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απροθυμία της κυβέρνησης να δράσει προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις έχει τεράστιο κόστος για τους έλληνες πολίτες και επιπλέον καθυστερεί την ελάφρυνση του χρέους.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και διαφορετική από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή έχει ανεπαρκείς θεσμούς και μια κυβέρνηση που δεν είναι πρόθυμη να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «προχωρούν αλλά με πάρα πολύ αργό ρυθμό» και χαρακτήρισε ως ανοησίες τα περί προσωρινού Grexit, πρόταση, που είχε διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό δημόσιο χρέος τονίσε ότι «είναι σαφώς πολύ υψηλό και μη βιώσιμο. Αλλά η Ευρώπη δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους στην ελληνική κυβέρνηση όσο εκείνη δείχνει τόσο λίγη προθυμία να βοηθήσει τους πολίτες της και την οικονομία της, εφαρμόζοντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις όλων των Ευρωπαίων γειτόνων της έχει καταστραφεί και είναι πριν απ’ όλα καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να δράσει προκειμένου να ανακτήσει αυτήν την εμπιστοσύνη».

Ο κ. Φράτσερ καθησυχάζει για την Deutsche Bank, ωστόσο προβλέπει εν γένει «περισσότερες αποτυχίες τραπεζών και μια τεράστια εξυγίανση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» το επόμενο διάστημα. Ως επικρατέστερο σενάριο για την Ευρώπη θεωρεί μια περίοδο μακράς στασιμότητας, χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη αλλά και χωρίς ύφεση. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει Brexit, αν και τάσσεται υπέρ των αξιώσεων του Λονδίνου για εμβάθυνση της κοινής αγοράς, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στο 0,3% υπολογίζει την ανάπτυξη στη Γερμανία χάρη στις δαπάνες για τους πρόσφυγες το 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ DIW Μαρσέλ Φράτσερ χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ