Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] - iefimerida.gr

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του παγκόσμιου σινεμά, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του αφιερώματος «Αλέν Ντελόν: τολμηρός και γοητευτικός» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, η οποία μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Αλέν Ντελόν έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες του διεθνούς κινηματογράφου. Από τον Βισκόντι, τον Αντονιόνι και τον Κλεμάν, μέχρι τον Μελβίλ, τον Γκοντάρ και τον Λόουζι.

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης προβάλλονται τέσσερις ταινίες του διάσημου Γάλλου ηθοποιού, οι οποίες γυρίστηκαν τη δεκαετία του 1960.
Πρόκειται για τα φιλμ «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι (1960), «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν (1960), «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962) και «Η πισίνα» του Ζακ Ντερέ (1969).

«Γυμνοί στον ήλιο»

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι ταινίες «Γυμνοί στον ήλιο» και «Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του» αποτελούν τις δύο πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Αλέν Ντελόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στην ταινία «Γυμνοί στον ήλιο», ο 24χρονος τότε Αλέν Ντελόν σε ρόλο έκπτωτου αγγέλου του κακού, ενσαρκώνει τον Τομ Ρίπλεϊ, τον πασίγνωστο λογοτεχνικό ήρωα της συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ερμηνεία της καριέρας του, που τον έκανε παγκόσμια γνωστό και αντικείμενο του πόθου όλων των γυναικών.

«Η πισίνα»

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Στην ταινία «Η πισίνα», το πρωταγωνιστικό κουαρτέτο είναι εξαιρετικό και αποτελείται από τους Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ και Τζέιν Μπίρκιν.

«Η έκλειψη»

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Tο μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως, στην διάρκεια μιας έκλειψης, μοιάζουν να ακινητοποιούνται ακόμα και τα συναισθήματα» έλεγε ο Αντονιόνι για την ταινία του.

«Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του»

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Από τις πρώτες πρωταγωνιστικές κινηματογραφικές εμφανίσεις του Αλέν Ντελόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ και η ερμηνεία της Κατίνας Παξινού, στο ρόλο της μάνας είναι συγκλονιστική.

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 25/2
18:30 Η πισίνα
21:00 Ο Ρόκο και τ ’αδέλφια του
Παρασκευή 26/2
18:30 Γυμνοί στον ήλιο
21:00 Η έκλειψη
Σάββατο 27/2
18:00 Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του
21:00 Γυμνοί στον ήλιο
Κυριακή 28/2
18:30 Η έκλειψη
21:00 Η πισίνα

Αλέν Ντελόν - Αφιέρωμα στον γοητευτικό και τολμηρό άντρα του γαλλικού σινεμά [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πωλείται σε προσφορά η έκδοση «Alain Delon» του ΦΚΘ (τιμή πώλησης 1,00 ευρώ από 2,00 ευρώ). «Ο Αλέν Ντελόν είναι ταυτόχρονα δαίμονας και άγγελος. Στο πρόσωπό του ενσαρκώνονται, με μοναδικό τρόπο το κακό και το καλό, η αγγελική ομορφιά και η σκληρότητα του μοναχικού λύκου» έγραφε ο Μιχάλης Δημόπουλος στην έκδοση Alain Delon που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1998, με αφορμή το αφιέρωμα που διοργάνωσε τότε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο Dominique Paϊni, τότε διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης, σημείωνε στην ίδια έκδοση: «Η εξαίρετη προσαρμοστικότητα του Ντελόν σε ρόλους που βρίσκονται σε δραματουργικούς και ψυχολογικούς αντίποδες, αντανακλά μια εικόνα φυσικής ευκολίας και έμφυτου ταλέντου».

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ