Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες - iefimerida.gr

Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί από χθες σε όλη τη χώρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα. Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά δεν σταματούν, αλλά ούτε και οι αφίξεις πλοίων με μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά.

Ακινητοποιημένα πούλμαν παντού
Τα πούλμαν, γεμάτα μετανάστες, που είναι ακινητοποιημένα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας είναι δεκάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τα 26 είναι ακινητοποιημένα στη Λαμία, 13 στη Μαγνησία, 23 στη Λάρισα, 8 στη Σκοτίνα Πιερίας, 4 στην Κοζάνη, 4 στη Βέροια, 1 στην Καβάλα, 23 στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της αστυνομίας, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς τη βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Μπλοκάρει τα πούλμαν η αστυνομία -Κλειστά τα σύνορα
Με τα σύνορα κλειστά, τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό αλλά πλέον και στα Διαβατά είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι Αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση απλά... σταματώντας καθ' οδόν προς την Ειδομένη τα πούλμαν που κατευθύνονται προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες, κατόπιν συνεννοήσεως, αφήνουν κανονικά να περνούν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, ωστόσο τα πούλμαν σταματούν από τις αστυνομικές αρχές σε διάφορα σημεία, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα στην Ειδομένη.

Μάλιστα, σήμερα έχει δοθεί εντολή κανένα πούλμαν με μετανάστες να μην ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με αποτέλεσμα οι 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες που έφθασαν το πρωί στην Αθήνα να μην έχουν πού να πάνε. Σχιστό και Ελληνικό είναι ασφυκτικά γεμάτα και έτσι οι περισσότεροι με ταξί ή με τον Ηλεκτρικό διασκορπίζονται στην πρωτεύουσα, αναζητώντας άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί προς τη βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, επιστρέφουν είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών ξεκίνησε και επισήμως να λειτουργεί και είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο. Εκεί αναμένονται συνολικά περί τα 39 πούλμαν με 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί δηλαδή, έφθασαν στην Αθήνα με λεωφορεία περί τους 400 Αφγανούς, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα στην πλατεία Βικτωρίας.

Πάνω από 3.000 στην Ειδομένη
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Ολόκληρη η διαδρομή προς την Ειδομένη ένα απέραντο hot spot
Εν τω μεταξύ, πέρα από την Αθήνα, σε έναν απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί και η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας. Κατά μήκος της υπάρχουν σταματημένα πούλμαν γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες τα οποία έχει μπλοκάρει η αστυνομία, αφού ήδη στην Ειδομένη υπάρχει ασφυξία.

Ετσι, από χθες στην εθνική Αθηνών Λαμίας παρατηρείται η εικόνα ανάμεσα στα τρακτέρ και κατά μήκος του δρόμου να κοιμούνται μικροί και μεγάλοι, γυναίκες με μικρά παιδιά.

Στα Τέμπη πρόσφυγες και μετανάστες φώναζαν μπροστά στις κάμερες «We want go», «Θέλουμε να φύγουμε». Πρόκειτα για ανθρώπους που κοιμήθηκαν ανάμεσα στα τρακτέρ των αγροτών και χωρίς να έχουν βαριά ρούχα για να προστατευθούν από το κρύο.

Με τα πόδια από Λαμία προς Σκόπια
Η απελπισία των μεταναστών και των προσφύγων, μάλιστα, είναι τέτοια, που 500 από τους 1.200 πρόσφυγες που διανυκτέρευσαν στη Λαμία ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με τα πόδια για τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 0
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 1
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 2
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 3
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 4
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 5
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 6

Εγκλωβισμένοι μετανάστες στα Τρίκαλα:

Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 7
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 8
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 9
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 10
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 11
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 12
Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά... -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες | iefimerida.gr 13
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετανάστες πρόσφυγες hot spot
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ