Ο Κώστας Λαπαβίτσας εξηγεί: Γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ – Η λάθος στρατηγική και η ηγετική ομάδα Τσίπρα

Τους λόγους για τους οποίους απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, σε ομιλία του στο συνέδριο «Σχέδιο Β'» στη Μαδρίτη.

Υπό τον τίτλο «να απαιτήσουμε την κυριαρχία» ο Κ. Λαπαβίτσας αναφέρεται στην «έντονη κινητικότητα« που επικρατεί στη ευρωπαϊκή Αριστερά αναζητώντας εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη. Κατά τη γνώμη του, δύο παράγοντες ερμηνεύουν αυτή την κινητικότητα: Η προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία από το Ποδέμος, αλλά και η βαρύνουσας σημασίας συμμετοχή του Κόμματος της Αριστεράς στις επερχόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο δεύτερος είναι «η πλήρης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του οποίου είχε λειτουργήσει στην πράξη ως «Σχέδιο Α'» της ευρωπαϊκής Αριστεράς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Κ. Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να προτείνει ένα φιλόδοξο εναλλακτικό σχέδιο, ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανόρθωσης. «Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του είναι η ανάλυση της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει και εξηγεί τους τρεις «καίριους» λόγους για την αποτυχίας του:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική. Δεν μπορεί να υπάρξει άρση της λιτότητας και φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΟΝΕ, χωρίς ευθεία σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ.
  2. Καταργήθηκε η εσωκομματική δημοκρατία, καθώς η ηγετική ομάδα Τσίπρα αυτονομήθηκε και εφάρμοσε τις δικές της επιλογές.
  3. Η Ελλάδα αποδέχθηκε μεγάλη απώλεια κυριαρχίας στο εσωτερικό και διεθνώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δρα υπό τη συνεχή επιτήρηση της Τρόικα/Κουαρτέτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ