Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] - iefimerida.gr

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντός της ημέρας αναμένεται ότι τα Σκόπια θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, απ' όπου θα μπορούν να περάσουν Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο, καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, «έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν και έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ».

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 0

Οι Αφγανοί συγκεντρώνονται κατά μήκος των γραμμών του τρένου στην Ειδομένη. Τα λεωφορεία γεμίζουν ένα-ένα και φεύγουν (Γιατροί Χωρίς Σύνορα)

Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη

Απίστευτες ήταν οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο Σχιστό, όταν οι περίπου 1.200 πρόσφυγες που έφθασαν χθες, στην είδηση ότι ανοίγουν τα σύνορα στα Σκόπια έτρεξαν να φύγουν προκειμένου να μεταβούν στην Ειδομένη. Κάποιοι μάλιστα επιβιβάστηκαν ακόμα και σε ταξί για να ξεκινήσουν πιο γρήγορα το ταξίδι τους, ενώ άλλοι περίμεναν υπομονετικά τα πούλμαν.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κέντρου στο Σχιστό, Γιάννη Κουκουβάκη, από χθες στο Σχιστό βρίσκονταν 1.200 με 1.300 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 1.000 σήμερα το πρωί έφυγαν με προορισμό την Ειδομένη. Και οι 1.000, είχαν χαρτιά και μπορούσαν κανονικά να περάσουν τα σύνορα. Υπολογίζεται ότι πίσω έμειναν 300 Αφγανοί, οι οποίοι μένουν μέσα στο κέντρο και ακόμη 200 που βρίσκονται σε γύρω χώρους, έξω από αυτό.

Επίσης, σήμερα, στο Σχιστό αναμένονται ακόμη 50 με 100 Αφγανοί, καθώς ένα με δυο λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Ειδομένη γεμάτα μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπουν οι αρχές της ΠΓΔΜ να περάσουν στο έδαφός της, κατευθύνονται προς το εν λόγω κέντρων προσφύγων.

Η διαδικασία που ακολουθείται στο Σχιστό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κέντρου είναι η εξής: Γίνεται μια πρώτη, πρόχειρη καταγραφή των προσφύγων, εν συνεχεία τρώνε, κάνουν το μπάνιο τους, κοιμούνται και το επόμενο πρωί γίνεται μια πιο λεπτομερής καταγραφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες υπάρχουν και πολλά ασυνόδευτα παιδιά.

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 1
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο έλεγχος κατά την επιβίβαση γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ίδιους τους οδηγούς των λεωφορείων οι οποίοι τσεκάρουν αν όλοι όσοι ανεβαίνουν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 3
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 4
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 5
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 6

Μία παρόμοια κατάσταση επικρατεί πάντως και στον Πειραιά όπου οι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ επιβιβάζονται και αυτοί σε λεωφορεία με προορισμό την Ειδομένη.

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 7
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 8
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 9
Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 10

Οι πρόσφυγες περιμένουν να φτάσουν τα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στην Ειδομένη

Σχιστό: Φεύγουν άρον άρον για την Ειδομένη οι πρόσφυγες -Διώχνουν τους Αφγανούς [αποκλειστικές εικόνες] | iefimerida.gr 11

Για την Ειδομένη αναχώρησαν τέσσερα λεωφορεία με 200 Σύρους πρόσφυγες, που διανυκτέρευσαν, χθες, στο κλειστό γυμναστήριο στη Λευκόβρυση Κοζάνης.

Η εντολή αναχώρησης δόθηκε, νωρίς το μεσημέρι, ενώ παραμένουν στην Κοζάνη περί τους 180 πρόσφυγες που προέρχονται από το Αφγανιστάν.

Πάντως, η αστυνομία θα συνεχίσει να σταματάει τα πούλμαν με τους πρόσφυγες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της Εθνικής Οδού από την Θήβα έως και την Βόρεια Ελλάδα. Η αστυνομία θέλει να ελέγχει ποια λεωφορεία μεταφέρουν νόμιμους μετανάστες και ποια όχι και για το λόγο αυτό έχει στήσει μπλόκα τόσο στον Αγιο Στέφανο όσο και στον Αλμυρό.

Αν οι μετανάστες έχουν το ειδικό χαρτί που πήραν από τη Σχιστό, τότε τους επιτρέπουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ όσοι δεν το έχουν, επιστρέφουν πίσω. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που επιβιβάζονται στα λεωφορεία από τα διάφορα κέντρα μεταναστών ενώ επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανέβουν μόνο οι Σύριοι προς την Ειδομένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια σύνορα άνοιγμα Ειδομένη Αφγανοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ