Συνάντηση Στουρνάρα-τραπεζιτών: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα «κόκκινα» δάνεια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα δάνεια» έκρουσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους τραπεζίτες, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΤτΕ διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ενημέρωσε για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα πωλήσης δανείων σε funds, καθώς όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων, ειδικά την στιγμή που παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον στόχο που έχει μπει για τα «κόκκινα δάνεια», εξηγώντας πως μέχρι το 2022 από περίπου 36% που είναι σήμερα (73,4 δισ. ευρώ) πρέπει να περιοριστεί σε κάτω από 10% (δηλαδή κάτω από 20 δισ. ευρώ).

Πάντως, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ώστε εντός του 2016 να έχει δημιουργηθεί η αγορά των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και να μπουν σε τροχιά οι νέου τύπου ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα οι οποίες θα δίνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ο κ. Στουρνάρας θα αναγνώσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας τα βασικά σημεία της έκθεσής του για τις βασικές δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις του 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ