Προς «επανακρατικοποίηση» του ΟΛΠ δια της τεθλασμένης-Τι προβλέπει ν/σ που προωθεί το υπ. Ναυτιλίας - iefimerida.gr

Προς «επανακρατικοποίηση» του ΟΛΠ δια της τεθλασμένης-Τι προβλέπει ν/σ που προωθεί το υπ. Ναυτιλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως μοχλό γα την επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ θεωρούν στην αγορά το νομοσχέδιο σύστασης Δημόσιας Αρχής Λιμένος Πειραιώς, που δρομολογεί ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή της Κυριακής, ως αρμοδιότητα της ΔΑΛΠ προσδιορίζεται η «διαμόρφωση και η εισήγηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας προτάσεων προς έγκριση για την επιχειρηματική, επιχειρησιακή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Λιμένος Πειραιώς. Η αναφορά αυτή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς προκαλεί έκπληξη σχετικά με το καθεστώς που οραματίζονται κάποιοι.

Επιπλέον, ο ΟΛΠ θα κληθεί εκτός από το 3,5% επί του τζίρου που θα καταβάλλει ετησίως στους όμορους δήμους, να πληρώνει επιπλέον 1% στη Δημόσια Αρχή. Αυτό ισχύει και για όλους όσοι χρησιμοποιούν το λιμάνι και το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον αυτό αφορά και την ακτοπλοϊα, την κρουαζιέρα, τις ναυτιλιακές τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και καινούργιων οχημάτων και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του λιαμνιού.

Την ίδια ώρα στο άρθρο 23 του σχεδίου αναφέρεται ότι πόροι της νέας αυτής δημόσιας αρχής, η οποία θα έχει τη μορφή ΝΠΔΔ, 11μελές Δ.Σ. και θα απασχολεί διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό, είναι εφάπαξ ποσοστό 10% επί των ταμειακών δαιθεσίμων της ΟΛΠ Α.Ε., όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό της εισηγμένης της 31/12/2014.

Με δεδομένο ότι η ΟΛΠ έχει ιδιώτες μετόχος σε ποσοστό 25% ενώ ολοκληρώθηκε πρόσφατα διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις δεν είχαν γίνει γνωστές, αναμένεται να εκδηλωθούν αντιδράσεις. Αυτό, που βλέπει ως πρόβλημα η αγορά – σύμφωνα με την Καθημερινή- είναι ότι με τη δημιουργία της ΔΑΛΠ οι δομές λήψης αποφάσεων για το λιμένα Περαιά θα είναι πέντε:

  1. Η δομή του παραχωρησιούχου
  2. Η εκκολαπτόμενη ΔΑΛΠ
  3. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τη γ.γ. Λιμένων
  4. Το Λιμενικό Σώμα και Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά
  5. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Με δεδομένο ότι οι τέσσερις δομές είναι κρατικές, πολλοί ανησυχούν ότι θα υπάρξουν εμπλοκές, αλληλοεπικαλύψεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Η ΔΑΛΠ, εφόσον προχωρήσει ως έχει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα βρεθεί σε πλήρη επικάλυψη αρμοδιοτήτων με τον ιδιώτη παραχωρησιούχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΛΠ ΔΑΛΠ δριτσας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ