Ποιοι θα επιβαρυνθούν αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς [πίνακας] - iefimerida.gr

Ποιοι θα επιβαρυνθούν αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς [πίνακας]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί να υπάρχουν δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης για το κατά πόσο πρέπει να αλλάξει η δομή και ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς, ωστόσο αν περάσει τελικά η σχετική εισήγηση, τότε όπως έγραψε χθες το iefimerida, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ θα έχουν επιβαρύνσεις.

Πέρα από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, το βασικό γνώρισμα είναι ότι αλλάζουν και οι ενδιάμεσοι, έτσι ώστε να περιοριστεί η απώλεια εσόδων, καθώς η εισφορά θα υπολογίζεται όχι από το πρώτο ευρώ αλλά κλιμακωτά, όπως η φορολογική κλίμακα. Έτσι κάποιος με εισόδημα 25.000 ευρώ, με το ισχύον σύστημα θα επιβαρυνθεί με συντελεστή 1,4% από το πρώτο ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα επιβαρυνθεί με 0,7% ως τις 20.000 ευρώ και με 1,4% για τις υπόλοιπες 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα 60 ευρώ μικρότερη εισφορά.

Κερδισμένοι είναι, όμως και όσοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα 510.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται 40.800 ευρώ, καθώς επιβάλλεται εισφορά 8% από το πρώτο ευρώ. Με το νέο σύστημα, εφόσον περάσει η πρόταση από τους δανειστές η εισφορά θα είναι 34.540 ευρώ. Το ζήτημα είναι, βέβαια, τι περιμένει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους αλλά και όσους βρίσκονται κάτω από τις 35.000 ευρώ, όταν συμφωνηθούν οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, καθώς για τα άνω των 60.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές που φτάνουν στο 60%, ενώ για τα εισοδήματα πάνω από τις 30.000 ευρώ υπάρχει σκέψη για συντελεστή 37- 42%.

Ποιοι θα επιβαρυνθούν αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς [πίνακας] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ