ZDF: Διχάζει η Μέρκελ για το προσφυγικό -Οι Γερμανοί θέλουν κλειστά σύνορα - iefimerida.gr

ZDF: Διχάζει η Μέρκελ για το προσφυγικό -Οι Γερμανοί θέλουν κλειστά σύνορα

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Γερμανία υποχωρούν τα ποσοστά Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο νέο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU χάνει εκ νέου μια ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας πλέον 36% στην πρόθεση ψήφου. Μια μονάδα όμως χάνει και το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) που βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν στο -ακόμη διψήφιο- 10%.

Μια μονάδα κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που λαμβάνουν 25% αλλά και η Αριστερά (Die Linke) που συγκεντρώνει 9%. Μια μονάδα λιγότερη αντιθέτως για τους Πράσινους (Grüne) που λαμβάνουν 10% ενώ στο εκλογικό όριο του 5% συνεχίζουν να βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Βάσει αυτών των ποσοστών ο μεγάλος συνασπισμός των συντηρητικών χριστιανικών κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσε, θεωρητικά, να συνεχιστεί. Αντιθέτως ενδεχόμενες συνεργασίες SPD, Αριστεράς και Πρασίνων ή CDU/CSU και Πρασίνων δεν θα συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σταϊνμάγερ, Σόιμπλε και Μέρκελ οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά τον τρόπο που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. Το 50% των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ενώ το 47% ικανοποιημένοι με τη δουλειά της. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι εξασθενεί ελαφρώς η κριτική προς το πρόσωπο της καγκελαρίου, αφού στο τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο, στα τέλη Ιανουαρίου, δυσαρεστημένο δήλωνε το 54% των πολιτών.

Ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν την ίδια ώρα τα ποσοστά της δημοτικότητάς της. Στη σχετική κλίμακα (από +5 έως -5) κατάφερε να βελτιώσει ελαφρά την προσωπική της βαθμολογία από το 1,0 στο 1,1. Η Μέρκελ συνεχίζει να συγκαταλέγεται έτσι στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας, καταλαμβάνοντας όμως την τρίτη θέση. Της σχετικής λίστας ηγούνται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με βαθμολογία 2,0 και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 1,8.

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης πάντως το 58% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων ενώ το 39% διαφωνούν.

Επίσης η πλειονότητα των πολιτών και συγκεκριμένα το 54% αμφισβητεί τις πιθανότητες επιτυχίας όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41%.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ προσφυγικό διχάζει
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ