Στις ουρές της εφορίας για τα ανείσπρακτα ενοίκια -Πώς δεν θα φορολογηθούν γι' αυτά οι ιδιοκτήτες

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει κοσμογονικές αλλαγές στη λειτουργία των εφοριών, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες έτσι ώστε να «κλείσουν» για το κοινό και όλα να γίνονται εξ αποστάσεως, η πραγματικότητα επιβάλλει τις... ουρές και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Αυτή τη φορά, εκείνοι που θα μετρήσουν την υπομονή τους είναι όσοι έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς αν δεν θέλουν να πληρώσουν φόρο επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, θα πρέπει να τρέχουν στα γκισέ των εφοριών πριν υποβάλουν τη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΓΓΔΕ, με βάση πρόσφατη διάταξη, για εισοδήματα από ακίνητα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, αν δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, ενώ τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν στον ειδικό κωδικό 125- 126 του Ε1, που αφορά στα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το κακό είναι ότι η διαδικασία δήλωσης των ανείσπρακτων δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως αλλά χέρι με χέρι κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανείσπρακτα ενοίκια εφορία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ