Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα κλείνουν 235 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη του πιο διάσημου ιατρικού εργαλείου! Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο ραντεβού με μια χυμώδη κοπέλα.

Ο Ρενέ Λανέκ ήταν πάντα ντροπαλός. Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1781 και σπούδασε ιατρική στην πόλη Ναντ με καθηγητή τον γιατρό θείο του. Ως εξαίρετος φοιτητής, διέκοψε κάποια στιγμή τη μαθητεία του για υπηρετήσει σαν στρατιωτικός γιατρός στη Γαλλική Επανάσταση. Μετά το τέλος της Επανάστασης, ο Λανέκ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και έλαβε το πτυχίο του το 1801.

Μετά την αποφοίτηση άρχισε να εργάζεται στο Νοσοκομείο Νεκέρ, το οποίο πριν την επανάσταση ήταν το νοσοκομείο της μοναρχίας. Σε αυτό το νοσοκομείο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το... στηθοσκόπιο.

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εκείνη την ημέρα, μια νεαρή, όμορφη και ιδιαίτερα χυμώδης ασθενής, ζήτησε από τον Ρενέ Λανέκ να την εξετάσει διότι θεωρούσε πως έπασχε από κάποιο σοβαρό καρδιακό νόσημα. Εκείνος, της είπε να γδυθεί αλλά μόλις διαπίστωσε την προκλητική ομορφιά της ασθενούς έγινε κατακόκκινος!
Μην τολμώντας να πλησιάσει το αφτί του στο στήθος της και να την εξετάσει δια της εξ επαφής ακοής, όπως συνηθιζόταν τότε, κοίταξε γύρω του, πήρε μια κόλα χαρτί, την τύλιξε σε ρολό σαν κύλινδρο και ακούμπησε τη μια άκρη στο στήθος της κοπέλας. Την άλλη άκρη την ακούμπησε στο αφτί του και... άκουσε τα πάντα!

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Με έκπληξη διαπίστωσα πως η ακουστική ήταν πολύ καλύτερη με τον κύλινδρο απ΄ότι αν ακουμπούσα το αφτί μου απευθείας πάνω στο δέρμα του ασθενή», έγραψε αργότερα στις ιατρικές σημειώσεις του ο Ρενέ Λανέκ.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το στηθοσκόπιο, το οποίο εν συνεχεία σχεδίασε, κατασκεύασε κατασκεύασε από ξύλο και ονόμασε «stethoscope». Ο όρος προέρχεται από το «στήθος» και «σκοπός» (εξέταση).

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μετά το στηθοσκόπιο ο Λανέκ εργάστηκε πολύ ως γιατρός, ερευνητής και καθηγητής Ιατρικής. Αλλες ανακαλύψεις του ήταν η κατανόηση και η ονομασία της «περιτονίτιδας» και της «κίρρωσης», του «μελανώματος» και της «μετάστασης».

Η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε στο στήθος μιας ζουμερής κοπέλας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Επίσης μελέτησε επισταμένα και τη φυματίωση. Το 1826, κατά μία τραγική ειρωνεία της τύχης, η ανιψιά του Μεριαντέκ Λανέκ, επίσης γιατρός, εξέτασε τον Ρενέ Λανέκ με το στηθοσκόπιό του και του διέγνωσε φυματίωση.

Ο εφευρέτης πέθανε την ίδια χρονιά από φυματίωση. Ηταν μόλις 45 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ