Νέα ποινική δίωξη για την ΜΚΟ που έκανε αποναρκοθετήσεις επί Παπανδρέου - iefimerida.gr

Νέα ποινική δίωξη για την ΜΚΟ που έκανε αποναρκοθετήσεις επί Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ένα ακόμη ποσό, διόλου αμελητέο, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ελέγχονται ποινικά οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και 13 υπάλληλοι του ΥΠΕΞ .

Μετά το πρώτο σκέλος της έρευνας, η οποία κατέληξε σε παραπεμπτικό βούλευμα και οι κατηγορούμενοι ήδη δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο για την χρηματοδότηση έξι προγραμμάτων, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε και άλλες ποινικές εμπλοκές της επίδικης ΜΚΟ.

Η νέα έρευνα ξεκίνησε μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε στη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εντοπίστηκαν δύο ακόμη προγράμματα ύψους 1,2 εκ ευρώ που ελέγχονται αν δόθηκαν για τους σκοπούς της ΜΚΟ.
Μάλιστα, η εισαγγελία απέστειλε στη Βουλή-ως οφείλει- και αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΞ εκείνης της περιόδου, ωστόσο τα όποια αδικήματα έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Με βάση τα νέα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης οι εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου . Η ποινική δίωξη στρέφεται σε βάρος 13 τουλάχιστον υπαλλήλων του ΥΠΕΞ ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι :

*Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

*Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα,αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων,
αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

*Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%

*Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ