Ισπανία: Τα τρελά πράγματα που ζητούν οι Podemos για να μπουν σε κυβέρνηση - iefimerida.gr

Ισπανία: Τα τρελά πράγματα που ζητούν οι Podemos για να μπουν σε κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το συνηθισμένο λευκό του πουκάμισο, στολισμένο με μια κόκκινη γραβάτα αυτή τη φορά, την θρυλική του κοτσίδα και ένα ύφος καρδιναλίων, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας φόρεσε το κοστούμι ενός μεγάλου πολιτικού που σχεδίαζε το μέλλον της Ισπανίας.


Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Liberation το στιλ του Ιγκλέσιας, το βράδυ της Δευτέρας, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ηγέτης των Podemos και η οποία «σόκαρε τον πολιτικο-μιντιακό κόσμο της Ισπανίας», όπως αναφέρει.
«Ονειρεύεται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο 37χρονος ηγέτης και παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια μελλοντική «κυβέρνηση αλλαγής», σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους κομμουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς» προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Ισπανία: Τα τρελά πράγματα που ζητούν οι Podemos για να μπουν σε κυβέρνηση | iefimerida.gr 0


Κρατώντας ανά χείρας ένα πρόγραμμα 100 σελίδων το οποίο εμφάνισε ως «βιώσιμο και αξιόπιστο», ο Ιγκλέσιας καθόρισε τους κανόνες του παιχνιδιού μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους σοσιαλιστές. Οι Podemos δέχονται να συμμετάσχουν σε μια «κυβέρνηση προοδευτική» με τον όρο ότι όλες οι απαιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές. Αυτές είναι:

  • Τα μισά υπουργεία της κυβέρνησης
  • Η αντιπροεδρεία
  • Εγγύηση ότι θα γίνει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας
  • Αυξηση των δημοσίων δαπανών κατά 22 δις ευρώ

Αυτή η μαξιμαλιστική πρόταση συμμετοχής σε κυβέρνηση θεωρήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ και πολλούς πολιτικούς ως «ταπεινωτική» για τους σοσιαλιστές. Ειδικά για τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο VI.

Βυθισμένη σε αβεβαιότητα η Ισπανία
Από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, το 1975, ποτέ η Ισπανία δεν γνώρισε παρόμοια θεσμική αβεβαιότητα. Απέναντι σε ένα Λαϊκό Κόμμα (129 βουλευτές) που δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πέδρο Σάντσεζ με τους 90 βουλευτές του είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Σάντσεζ δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει με την Δεξιά και η επόμενη λύση είναι αναγκαστικά οι Podemos.
Μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων και διάφορες περιπέτειες, τα δύο κόμματα έδειχναν έτοιμα να καταλήξουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Αλλά οι απαιτήσεις που πρόβαλε την περασμένη Δευτέρα ο Ιγκλέσιας δυναμιτίζει την λύση α λα Πορτογαλία (τον Νοέμβριο του 2015 έγινε κυβέρνηση με σοσιαλιστές και κομμουνιστές) που θα μπορούσε να ευρεθεί.

Το όχι των σοσιαλιστών
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε μια λακωνική δήλωση-απάντηση και απέρριψε τις τρελές απαιτήσεις του Ιγκλέσιας: «Ο Πάμπλο Ιγκλέζιας το έχει χάσει» έγραφε το δελτίο τύπου.
«Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί ένα τέτοιο θεατρικό έργο στην πολιτική αρένα. Καθώς τον άκουγα είχα την εντύπωση ότι σε αυτόν είχε δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο βασιλιάς και όχι στον Σάντσεζ!» έγραψε σε ειρωνικό τόνο ο αρθρογράφος της El Mundo, Casimiro Abadillo.
«Ποτέ στην ιστορία της δημοκρατίας μας, ο ηγέτης ενός μειοψηφικού κόμματος δεν είχε προβάλλει την τόσο αλλαζονική απαίτηση να καθορίσει εκείνος την σύνθεση και τους στόχους μιας υποθετικής κυβέρνησης» δήλωσε ο αναλυτής Victor Ruiz.

Θέλει τις μυστικές υπηρεσίες

Πράγματι, ο ηγέτης των Podemos έφτιαξε έναν ρόλο στα μέτρα του. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, το κόμμα του πρέπει να πάρει μπόλικη ηγεσία: ο ίδιος απαιτεί τον ρόλο του αντιπροέδρου που σημαίνει ότι επιδιώκει να έχει τον έλεγχο τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και τις Μυστικές Υπηρεσίες (CNI).
«Στην πραγματικότητα, αυτό που ψάχνει ο Ιγκλέσιας, είναι να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ξέρει ότι σύντομα αυτός θα κρατάει τα κλειδιά της εξουσίας» δηλώνει ο αναλυτής Antonio Elorza.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι σοσιαλιστές να αποδεχθούν αυτές τις φιλόδοξες απαιτήσεις. Βασικό αγκάθι παραμένει η αυτονομία της Καταλονίας, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τους σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεζ ο οποίος δεσμεύτηκε «να εγγυηθεί την ενότητα της Ισπανίας, ό,τι κι αν συμβεί».
Προς το παρόν μένουν δύο λύσεις. Η ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι διατεθειμένος να μειώσει τις απαιτήσεις του ή -όπως πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές- έκανε αυτή την θεατρική παράσταση με τρελές απαιτήσεις ώστε να εισπράξει ένα «Οχι» από τους σοσιαλιστές και να πιέσει για νέες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ podemos τρελά πράγματα απαιτήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ