Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | GREEN | iefimerida.gr

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα ελπίδας από τη Ρόδο στέλνει η Greenpeace, εγκαθιστώντας δωρεάν φωτοβολταϊκά συστημάτων σε επίτια οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι δυο πρώτες οικογένειες, από τις επτά συνολικά, κατοικούν στα χωριά της Ρόδου, Ψίνθος (3kW) και Παραδείσι (2 kW), και έχουν ήδη τα συστήματα τους και πρόσβαση στη καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Παράλληλα, η Greenpeace συνδύασε τις εγκαταστάσεις με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά σε 40 μαθητές της Ρόδου.

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Παραδοσιακά σπίτια στο χωριό Παραδείσι, της Ρόδου

Με αυτή τη δράση, η Greenpeace στέλνει ένα θετικό μήνυμα: η χώρα μπορεί να ανακάμψει αν αναζητήσουμε και εφαρμόσουμε καλές ιδέες, αντί να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Όπως αναφέρει η οργάνωση: «Τώρα η κοινωνία περιμένει τη στροφή της ΔΕΗ και της κυβέρνησης προς τον ήλιο».

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Την ώρα που η πολιτική ηγεσία έχει αρχίσει παγκόσμια περιοδεία υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αποδεικνύουμε εδώ στη Ρόδο με τη βοήθεια εκατοντάδων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο το αυτονόητο: η ηλιακή οικονομία και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δίνουν κάτι παραπάνω από μία αποφασιστική λύση για έξοδο από την κρίση. Φωτίζουν ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», επισημαίνει η Αννα Μαρία Ρέννερ, συνεργάτης για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η πλατεία του χωριού Ψίνθος, με τη δημόσια βρύση που ποτίζει τα κτήματα του οικισμού

Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της εκστρατείας της Greenpeace «Solarize Greece» και υλοποιεί αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η ΔΕΗ: να αξιοποιήσει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας -τον ήλιο- για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα εγκατεστημένα συστήματα θα συνδεθούν στο δίκτυο και θα εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering). Σχετική έκθεση της Greenpeace αναλύει ότι η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει έως και 3 δις ευρώ (2021 - 2045) από την δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά. «300.000 οικογένειες στην Ελλάδα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η ιδέα να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει η Αννα Μαρία Ρέννερ.

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr 3Γιατί στη Ρόδο;
Σύμφωνα με την Greenpeace, στη Ρόδο, ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν έναν νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το μαζούτ, κόστους 180 εκατ. ευρώ. Η τεχνολογία μαζί με το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την επένδυση ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και στην αποθήκευση της ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των οικογενειών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο -και αναξιοποίητο- πόρο της χώρας, τον ήλιο.

Greenpeace: Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση [εικόνες] | iefimerida.gr 4Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει θέτοντας φιλόδοξο και ρεαλιστικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια ως το 2025, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 300.000 οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Τέλος, καλεί τη ΔΕΗ να υιοθετήσει νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιθετική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ενεργειακών υπηρεσιών και την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ