Το πρώτο κόμικ Spider-Man σε δημοπρασία για 400.000 δολάρια-Το 1962 κόστιζε 12 σεντς [εικόνες]

Κυκλοφόρησε το 1962 με τίτλο Amazing Fantasy και ήταν αυτό περιοδικό που σύστησε για πρώτη φορά στο κοινό τον άνθρωπο-αράχνη. Αυτό τον μήνα πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη με τιμή εκκίνησης 400.000 δολάρια.

Ο άνθρωπος αράχνη δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Σταν Λι και τον συγγραφέα και εικαστικό Στιβ Ντίτκο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό κόμικ Amazing Fantasy (τεύχος 15, Αυγουρστος 1962). Ο Λι και ο Ντίτκο φαντάστικαν τον ήρωά τους ως ένα ορφανό, ονόματι Πίτερ Πάρκερ, που μεγάλωσε με τη θεία Μέι και τον θείο Μπεν. Ως έφηβος ο Πίτερ είχε να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της ηλικίας αλλά και του εγκλήματος, που προσπαθούσε να πολεμήσει, μέχρι που κάποια στιγμή το δάγκωμα μια αράχνης τον έκανε σούπερ ήρωα.

Αυτά πάνω κάτω λέει η εναρκτήρια ιστορία του ανθρώπου-αράχνη στο τεύχος του 1962 που δημοπρατείται αυτή την εβδομάδα με τιμή έναρξης 400.000 δολάρια.

Το τεύχος αυτό, μαζί με μία συλλογή μερικών ακόμη σπάνιων βιβλίων κόκιμς, το αγόρασε το 1979 ο μάγειρας Γουόλτερ Γιακομπόσκι, 10.000 δολάρια. Το αντίτιμο αυτό αφορούσε όλη τη συλλογή και ήταν τεράστιο, δεδομένου, ότι ο Γιακομπόσκι ξόδεψε όλες τις οικονομίες του γι αυτό τον σκοπό. Από τότε ήλπιζε ότι μια μέρα ο παιδικός του σούπερ ήρωας θα του ανταπέδιδε κάποια στιγμή την επένδυση.

Αυτή η μέρα πλέον πλησιάζει. Η τιμή εκκίνησης για το περίφημο τεύχος Amazing Fantasy No 15 του 1962 θα είναι 400.000 δολάρια, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Είναι η πρώτη φορά που πουλάω κάτι σε δημοπρασία» δήλωσε ο 60χρονος σήμερα Γιακομπόσκι, ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε από τη θέση που είχε τα τελευταία 27 χρόνια ως μάγειρας σε σούπερμάρκετ. «Δεν πουλάω το κόμικ επειδή απολύθηκα. Θέλω όμως με τα χρήματα αυτά να αγοράσω την παλιά φάρμα του πατέρα μου στο Λονγκ Αϊλαντ. Από την άλλη το κόμικ το είχα 36 χρόνια τώρα. Ηρθε η ώρα να το αποχωριστώ».

Στην συλλογή του ο Γουόλτερ Γιακομπόσκι έχει ακόμα 38 σπάνια τεύχη κόμικς. Ολα φυλάσσονται σε τραπεζική θυρίδα. «Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι είμαι τρελός που ξόδευα όλα μου τα χρήματα -που τα κέρδιζα τόσο σκληρά!- για να αγοράζω κόμικς. Εγώ όμως πίστευα, ότι μόνο οι αγαπημένοι μου σούπερ ήρωες θα μπορούσαν κάποια στιγμή να κάνουν τις επιθυμίες μου πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ηπερήρωας Spider Man Σπάιντερμαν ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ