Ξυδάκης: Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες - iefimerida.gr

Ξυδάκης: Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν ελέγχονται τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Presse της Αυστρίας.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τα μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δυο, όμως, μήνες δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί».

Παράλληλα, ο Νίκος Ξυδάκης αγνοεί τις "απειλές" της Υπουργού Εσωτερικών, Mikl-Leitner, περί αποπομπής της χώρας του από τη ζώνη του Schengen λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να αποπεμφθεί μια χώρα από τη ζώνη του Schengen. Σε περίπτωση ελλιπούς εφαρμογής της Συνθήκης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αναστολής για τρεις ή έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι έξι κράτη ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Schengen. Ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων δεν οφείλεται σε δικό μας πταίσμα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία».

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τις βαλκανικές χώρες, προειδοποιώντας ότι τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Die Presse:

«Το domino effect έχει ήδη αρχίσει. Ο καθένας κλείνει τα σύνορά του. Πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ