Το αυθεντικό λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες

Δεν είμαστε μόνο εμείς οι Ελληνες που λατρεύουμε να τρώμε το λεμονάτο κοτόπουλο με τους αγαπημένους μας την Κυριακή το μεσημέρι. Πρόκειται για κλασική συνταγή της Δύσης. Είναι πιάτο που μοσχοβολάει οικογενειακό τραπέζι. Θέλει δύο-τρία βασικά πράγματα για να γίνει μοναδικό.


Υλικά

  • 1 πολύ καλό χωριάτικο κοτόπουλο, σε κομμάτια
  • Μισό φλυτζάνι εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αφθονο δεντρολίβανο ξερό ή 1 χλωρό κλωνάρι
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι γκρι, θαλασσινό και φρέσκο πιπέρι
  • 1 κιλό πατάτες σφιχτές, τύπου Νάξου

Εκτέλεση

  • Αναμείξτε το κοτόπουλο σε μεγάλη λεκάνη με το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι
  • Αφήστε τα να μαριναριστούν για 1 ώρα
  • Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο μαριναρισμένο στο ταψί
  • Προσθέστε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και κάντε μασάζ
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά να διαχυθούν τα αρώματα
  • Προσθέστε λίγο αλάτι αν χρειάζεται
  • Ρίξτε ένα ποτήρι νερό
  • Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο από πάνω
  • Βάλτε στο φούρνο να ψηθεί για 2 ώρες
  • Καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να είστε σίγουροι
  • Κάθε 15 λεπτά θέλει έλεγχο
  • Ανακατέψτε το λίγο, κοιτάξτε τα υγρά
  • Χαμηλώστε τη φωτιά στους 180 βαθμούς μετά από 40 λεπτά
  • Το νου σας στα υγρά, προσθέστε ελάχιστο νεράκι αν χρειάζεται
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή κοτοπουλο λεμονάτο πατάτες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ