Σαν Σήμερα – Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

1804


Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος, Ιμάνουελ Καντ.


1809


Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, του "δαρβινισμού".


1908


Ξεκινά ο πρώτος ανάλογος αγώνας αυτοκινήτων μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού, με 6 αυτοκίνητα που συμμετέχουν να ταξιδεύουν μέσω Σαν Φρανσίσκο, Ιαπωνίας και Ρωσίας στην Γαλλική πρωτεύουσα. Νικητής θα αναδειχθεί 88 ημέρες μετά ο Αμερικανός Τζορτζ Σάστερ.


1933


Γεννιέται ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.


1944


Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της χώρας συμβαίνει όταν το νορβηγικών συμφερόντων, -επιταγμένο από τον γερμανικό στρατό πλοίο- «Όρια» προσκρούει στην βραχονησίδα «Πάτροκλος» προκαλώντας τον θάνατο στους 4.000 επιβαίνοντες του, Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου.


1945


Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ αποδέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.


1950


Ιδρύεται η European Broadcasting Union, η οποία και θα δημιουργήσει λίγα χρόνια αργότερα τοn διαγωνισμό της Eurovision.


1951


Ο Σάχης της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, τελεί τους γάμους του με τη 17χρονη Σοράγια Εσφαντιάρ.


1967


Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έφοδο στο κτήμα του Κιθ Ρίτσαρντς στο Σάσεξ της Αγγλίας και συλλαμβάνουν τον ίδιο, τον Μικ Τζάγκερ και την Μάριαν Φέιθφουλ με την κατηγορία της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών.


1980


Πεθαίνει η σπουδαία ηθοποιός, Γεωργία Βασιλειάδου.


1999


Η Γερουσία απαλλάσσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον των κατηγοριών, που τον βαρύνουν για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι. Ο Κλίντον πραγματοποιεί τηλεοπτικό διάγγελμα ζητώντας συγνώμη.


2001


Ο πρόεδρος της εταιρείας Celera Genomics ανακοινώνει στην Ουάσινγκτον την πλήρη καταγραφή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα (DNA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος γεγονότα σαν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ