ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε όταν πάρουμε σήμα από τα τεχνικά κλιμάκια - Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε όταν πάρουμε σήμα από τα τεχνικά κλιμάκια - Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα

Alexandros Michailidis / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του Κουαρτέτου στην Αθήνα, παρά τα καλά λόγια και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από την πλευρά των δανειστών.

Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι μετά από την προγραμματισμένη αποχώρηση των επικεφαλής, συνεχίζεται η δουλειά επί ελληνικού εδάφους από τεχνικά κλιμάκια και μόνο αν ανάψουν αυτά το «πράσινο φως», θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στην... ταμπακιέρα, δηλαδή στο τι ακριβώς ζητά το Ταμείο από την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε, μεν, να εξειδικεύσει το μήνυμα της Κ. Λαγκάρντ ως προς τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, επανέλαβε, ωστόσο, ότι «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το Ταμείο (αλλά και οι Ευρωπαίοι) δεν έχουν πάρει τις απαντήσεις που θέλουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις αφενός για το κατά πόσο επιτυγχάνονται οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης με το σχέδιο Κατρούγκαλου αφετέρου για τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα μέσω των προτεινόμενων συντελεστών αναπλήρωσης.

Γκρίνια υπάρχει από το Ταμείο και για τις επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δεν είναι τυχαίο πως ούτε στον Προϋπολογισμό ούτε στο Μνημόνιο, έχουν συμπεριληφθεί προβλέψεις εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Η γκρίνια αυτή προοιωνίζεται και έντονες συζητήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΓΓΔΕ, καθώς ως γνωστόν οι δανειστές- και ειδικά το Ταμείο- θεωρούν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχουν εκλείψει.

Στην ενημέρωση του ΔΝΤ τέθηκε και το ζήτημα του σφυροκοπήματος στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, αυτό οφείλεται στη δίνη των διεθνών αγορών αλλά και στην αβεβαιότητα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο φαίνεται, πάντως, ότι απορρίπτει τα σενάρια περί προβλήματος στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε, όμως, απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, μέσω της ορθής διαχείρισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα αλλά και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ