Politico: Ο Τσίπρας θα ξαναμπεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές - iefimerida.gr

Politico: Ο Τσίπρας θα ξαναμπεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O συντάκτης του ιστότοπου Politico, Mάθιου Καρνιτσνίγκ, αποκαλύπτει ποιές είναι οι κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ανησυχούν τους πιστωτές.

Αποκαλύπτει, επίσης, πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απαρτία σε μια συγκέντρωση κορυφαίων χρηματοοικονομικών τεχνοκρατών της Ευρώπης και η συζήτηση κατέληξε σε ένα οδυνηρό τελετουργικό γύρω από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.
Η αξιολόγηση που έκαναν ήταν απαισιόδοξη. Τα όσα επακολούθησαν είναι γνωστά: οι πιστωτές της Ελλάδας παραπονέθηκαν ότι η Αθήνα δεν έχει παραδώσει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αξιολόγηση, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντάει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Η Ελλάδα επέστρεψε στην αντζέντα ως πρόβλημα
Το συμπέρασμα, σημειώνει το άρθρο, είναι το εξής: η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι με τον τρόπο που ήλπιζε η Ευρώπη. Εξι μήνες μετά την παραλαβή του τρίτου πακέτου στήριξης, η χώρα βρίσκεται ξανά εκτός πορείας, πυροδοτώντας ανησυχίες μεταξύ των πιστωτών ότι δεν αργεί να φανεί ξανά ο γκρεμός του περασμένου καλοκαιριού. Το επίμαχο θέμα είναι και πάλι η αξιολόγηση: για να πάρει η Ελλάδα τις επόμενες δόσεις των 86 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει… προβιβάσιμο βαθμό στις εξετάσεις των Θεσμών. Οι τεχνοκράτες, με τη σειρά τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα δικό τους déjà vu. Ζητούν στοιχεία από την Ελλάδα και είτε τα λαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση είτε δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους.


Τι ανησυχεί τους πιστωτές
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους πιστωτές είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει αποφασίσει να μπει ξανά σε φάση παρατεταμένης αντιπαράθεσης για τους όρους της διάσωσης εξαιτίας της πίεσης που δέχεται στο εσωτερικό.


Το πρόγραμμα και οι πρόσφυγες
Η επόμενη σημαντική αποπληρωμή που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι στις 20 Ιουλίου (2,3 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ). Η Αθήνα βιάζεται να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο, λόγω του ΔΝΤ που δεν το θέλει να εμπλακεί στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το Politico, η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι φέρνει συχνά πυκνά στο τραπέζι αρκετά σκληρά διαρθρωτικά μέτρα. Βέβαια, η Γερμανία ούτε που σκέφτεται την πιθανότητα να μείνει εκτός το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε προσφάτως με την Ανγκελα Μέρκελ και θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Φρανσουά Ολάντ. Και στις δύο συναντήσεις φαίνεται να κρατάει ένα σημαντικό ατού: το Προσφυγικό. Μάλιστα, ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εικάζουν ιδιωτικώς ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιείκεια στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αρκεί ο Τσίπρας να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα των προσφύγων.

Politico: Ο Τσίπρας θα ξαναμπεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές | iefimerida.gr 0


Η νέα εναλλακτική Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά ότι εξακολουθούν να έχουν παράλογες απαιτήσεις, ενώ η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε σε αρκετούς Ευρωπαίους την αίσθηση ότι υπάρχει πλέον μια σοβαρή εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα καταφέρει.
Βέβαια, τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν κοινή επωδό στην μακροχρόνια κρίση χρέους της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν έχει προχωρήσει το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων, ότι δεν έχει μειωθεί η γραφειοκρατία και η κρατική πατρωνία – πράγματα γνωστά στον ελληνικό δημόσιο βίο εδώ και δεκαετίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση της Αθήνας, όμως, είναι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα με τους Ευρωπαίους να ζητούν παντί τρόπω τη μείωση των δαπανών της Ελλάδας για συντάξεις (επί του ΑΕΠ). Η μέχρι τώρα άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων δημιουργεί πρόβλημα. Οπως και η αντιπρότασή του για αύξηση των εισφορών, καθώς σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους κάτι τέτοιο θα προκαλέσει νέα ζημιά στην ήδη τραυματισμένη ελληνική οικονομία. Στο μεταξύ, οι δρόμοι γεμίζουν με διαμαρτυρόμενους (αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες) με αποτέλεσμα άπαντες να βλέπουν ότι το σημερινό σκηνικό προϊδεάζει για το άμεσο μέλλον.

Η φωτογραφία είναι αυτή που χρησιμοποίησε το Politico (Aris Messinis/AFP/Getty)

Politico: Ο Τσίπρας θα ξαναμπεί σε αντιπαράθεση με τους δανειστές | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Politico Τσίπρας ανησυχεί πιστωτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ