Γαλλία: Πόσο κοστίζουν πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί -Πληρώνουν και τη βενζίνη του Ζισκάρ!

Οι Γάλλοι γνώριζαν ότι τα πρώην μέλη των κυβερνήσεων είχαν ορισμένα πλεονεκτήματα όταν αποσύρονταν από την πρωθυπουργία ή την προεδρία της χώρας. Αλλά δεν γνώριζαν με λεπτομέρειες ποιά ήταν αυτά τα πλεονεκτήματα.


Την περασμένη Τρίτη, το γαλλικό σάιτ Mediapart τα αποκάλυψε. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν είναι ο πρώην πρόεδρος που στοιχίζει ακριβότερα στους γάλλους φορολογούμενους (περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) και ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί (2,2 εκατ. ευρώ) και ο Ζακ Σιράκ (1,5 εκατ ευρώ).

H βενζίνη του Σιράκ
Ο Ζισκάρ, 35 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Γαλλίας (1974-1981 ήταν πρόεδρος) καταλαμβάνει πάντα το γραφείο του στο μπουλβάρ Σεν Ζερμέν, στο σικάτο κέντρο του Παρισιού. Το ενοίκιο στοιχίζει 276.683 ευρώ το χρόνο. Σε αυτά προστίθενται 10.571 ευρώ για συνδρομή στον Τύπο. Το πιο αποκαλυπτικό είναι ότι το κράτος πληρώνει πληρώνει ακόμη και τη βενζίνη του πρώην προέδρου, περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο.
Το κράτος πληρώνει και το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί, στην σικάτη οδό Miromesnil, αντί 226.290 ευρώ το χρόνο. Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης δωρεάν 26 τηλεφωνικές γραμμές, τις οποίες πληρώνουν οι γάλλοι φορολογούμενοι.
Και δεν είναι μόνο οι πρώην πρόεδροι. Και οι πρώην πρωθυπουργοί κάνουν τα ίδια. Το 2014, το κράτος ξόδεψε 89.000 ευρώ για να αγοράσει καινούρια αυτοκίνητα στους πρώην πρωθυπουργούς François Fillon, Édouard Balladur και Michel Rocard.

Εδώ κι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί: Ραφαρέν, Σαρκοζί (πρώην πρόεδρος), Ζιπέ, Φιγιόν.

Ολοι οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται δωρεάν αυτοκίνητο με οδηγό, ακόμη και ο Ντομινίκ ντε Βιλεπέν, ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική και τρέχει ανά τον κόσμο για λογαριασμό της εταιρείας του συμβούλων (18 εκατ. ευρώ τζίρος το 2014). Ο ντε Βιλπέν μάλιστα έχει και δωρεάν προσωπικό, το οποίο κοστίζει στο κράτος 97.000 ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζυπέ, νυν βουλευτής και νυν δήμαρχος, κοστίζει σε προσωπικό 102.000 ευρώ, ο Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, πρώην πρωθυπουργός και νυν γερουσιαστής κοστίζει 89.000 ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, νυν βουλευτής, κοστίζει σε προσωπικό 75.000 ευρώ το χρόνο.
Στα έξοδα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι μισθοί και τα αντίστοιχα έξοδα για όσους από τους πρώην κατέχουν και σήμερα τίτλους ή πολιτεύονται ή έχουν εκλεγεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ