Οι αγορές «σπρώχνουν» την Ιταλία στο μηχανισμό στήριξης - iefimerida.gr

Οι αγορές «σπρώχνουν» την Ιταλία στο μηχανισμό στήριξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες πιέσεις από τις αγορές δέχεται και σήμερα η Ιταλία με την απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων να έχει εκτοξευτεί στο 6,73%. Την ίδια ώρα η «μητέρα όλων των μαχών» ξεκινά σε λίγο για το Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές του κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή. Aν δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, ανοίγει ο δρόμος για την πτώση του.

Η πολιτική και οικονομική κρίση που βιώνει η γειτονική Ιταλία κορυφώνεται, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας καλείται να ψηφίσει σήμερα το μεσημέρι τον απολογισμό για τον προϋπολογισμό του 2010 όπου και θα φανεί εάν ο Καβαλιέρε θα διατηρήσει την πλειοψηφία. Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τρία μέλη του κόμματος του Μπερλουσκόνι αποσχίστηκαν και εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, ενώ έξι ακόμα βουλευτές ζήτησαν δημοσίως την παραίτησή του Ιταλού πρωθυπουργού.

Στην περίπτωση που ο Berlusconi δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 316 ψήφους, το πιθανότερο είναι να πρέπει να πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπου και θα κριθεί η τύχη του. Η αντιπολίτευση σε όλο της το φάσμα ζητά παραίτηση και το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως εάν ο Μπερλουσκόνι δεν αποχωρήσει πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.

Ο ιταλικός Τύπος έχει προδικάσει την παραίτηση του Καβαλιέρε ο οποίος παρά την πίεση που δέχεται, αρνείται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

«Είναι σαφές ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ωρών, λεπτών σύμφωνα με ορισμένους» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio.

Την ίδια στιγμή το επιτόκιο δανεισμού της χώρας πλησιάζει επικίνδυνα το 7% φέρνοντας τη χώρα όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Ρώμη η πρώτη αποστολή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα θέσει υπό τον έλεγχό της τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή της δημοσιονομικής λιτότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ