Ο 48χρονος Χιλιανός νικητής των Οσκαρ αρχιτεκτονικής -Τα εκπληκτικά κτίρια που έφτιαξε [εικόνες & βίντεο]

Νικητής των φετινών «Όσκαρ» της αρχιτεκτονικής, του διάσημου Pritzker Prize 2016, είναι ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Αλεχάντρο Αραβένα (Alejandro Aravena), ο 48χρονος επικεφαλής της εταιρείας «Elemental» που εδρεύει στο Σαντιάγκο.


Ο Αραβένα που είναι γνωστός για την κοινωνική διάσταση των κατασκευών του, το εφευρετικό του πνεύμα, τον βιώσιμο σχεδιασμό του και το χαμηλό κόστος των οικημάτων που δημιουργεί χαρακτηρίστηκε από τον Τομ Πρίτζκερ, Πρόεδρο του Hayatt Foundation, που απονέμει το βραβείο, ως «ένας αρχιτέκτονας που εμβαθύνει την κατανόηση μας για το τι αποτελεί ένα πραγματικά εξαιρετικό σχέδιο».

(Κατοικίες «Monterrey», Μοντερέρυ, Μεξικό, 2010)


Η ανώτατη αυτή διάκριση απονεμήθηκε και φέτος επιλέγοντας τον καλύτερο ανάμεσα σε εκατοντάδες διεθνείς συμμετοχές, ενώ ο Αραβένα εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή, μεταξύ άλλων, με το πρόσφατο δημιούργημα του, την ανακατασκευή της πόλης «Constitución» στην Χιλή μετά και την ισοπέδωση της από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2010. Επίσης,για τα κεντρικά γραφεία μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στην Κίνα, το Κέντρο Καινοτομίας και άλλες Σχολές του Πανεπιστημίου της Χιλης και την φοιτητική εστία του St Edward University, στο Όστιν του Τέξας.

(Κεντρικά Γραφεία Novartis, Σανγκάη, Κίνα, 2016)


Χαρακτηριστικό του Αραβένα, ανάμεσα στα πολλά ιδιαίτερα στοιχεία του χιλιανού δημιουργού, το επονομαζόμενο «half a good house», τα ημιτελή φαινομενικά σπίτια που κατασκευάζει στις ανοικοδομημένες πόλεις, όπως είναι η «Constitución» , τα οποία είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες τους, που συνήθως ανήκουν στις χαμηλότερες κοινωνικές και οικονομικές τάξεις της χώρας, να μπορούν έπειτα με προσωπικές τους παρεμβάσεις να φέρουν το σπίτι στα «μέτρα» τους και στις ανάγκες τους.

(Οικίες «Constitución», Κονστιτουθιόν, Χιλή, 2013)


Η κατασκευή της συγκεκριμένης πόλης πραγματοποιήθηκε με έναν προϋπολογισμό όπου αναλογούσε μόλις 7000 δολάρια ανά οικία, επιτυγχάνοντας έτσι έναν εντυπωσιακό στόχο χαμηλού κόστους.

(«η Καμπίνα του Συγγραφέα», Μόντριχερ, Ελβετία, 2015)


«Η βιωσιμότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συστηματική και συνεχής εξάσκηση της κοινής λογικής» λέει ο ίδιος και προωθεί την ιδέα «του «συμμετοχικού σχεδιασμού» στις αστικές αναπλάσεις, με τις τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια ανοικοδόμησης.

(Ιατρική Σχολή, Καθολικό Πανεπιστήμιο Χιλής, 2004)

(Κέντρο Καινοτομίας, Καθολικό Πανεπιστήμιο Χιλής, 2014)

(«Οι «Σιαμαίοι Πύργοι», 2005)

(Οικίες «Constitución», Κονστιτουθιόν, Χιλή, 2013)

(Κατοικίες «Monterrey», Μοντερέρυ, Μεξικό, 2010)

(Πανεπιστημιο St Edward, Όστιν, Τέξας, 2008)

(παιδική χαρά, Σαντιάγκο, 2012)

(Οικίες «Quinta Monroy», Ίκικε, Χιλή, 2004)

(Ιατρική Σχολή, Καθολικό Πανεπιστήμιο Χιλής, 2004)

(Σχολή Μαθηματικών, Καθολικό Πανεπιστήμιο Χιλής, 1999)

Δείτε το βίντεο σχετικά με την Constitución», καθώς και το βίντεο-αφιέρωμα στο Αλεχάντρο Αραβένα με αφορμή την απονομή του βραβείου Pritzker

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ