Οι EMIGREΔES της Κυψέλης ανεβαίνουν στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι EMIGREΔES της Κυψέλης ανεβαίνουν στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας [εικόνες]

Προμηθέας Αλειφερόπουλος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου μας συστήνει τους ΕΜΙGRΕΔΕΣ. Στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας – Έναν δρόμο που κατοικείται κατεξοχήν από μετανάστες.

Στη Β’ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζεται μία σύγχρονη εκδοχή του έργου του μεγάλου Πολωνού δραματουργού Σλάβομιρ Μρόζεκ, οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και τον Θάνο Τοκάκη, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπουλου. «Ένα έργο σύγχρονο, καυστικό με μια ρεαλιστική και σκληρή ματιά που αποτυπώνει τη νοσταλγία της πατρίδας που απομακρύνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και τη νοσταλγία μιας επανάστασης που όσο εφικτή φαντάζει, τόσο ανέφικτη είναι» σημειώνει η Γιολάντα Μαρκοπούλου.

Οι EMIGREΔES της Κυψέλης ανεβαίνουν στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Γιολάντα Μαρκοπούλου

Επί σκηνής: Ο ΑΑ και ο ΧΧ. Δύο άνθρωποι σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους. Δύο ξένοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, αποξενωμένοι και απομονωμένοι από τους γύρω τους. Δύο μετανάστες σε ξένη χώρα. Οι ΕΜΙGRΕΔΕΣ, είναι ένα έργο γραμμένο το 1974 που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Την εποχή που ανέβηκε προκάλεσε τεράστιο αντίκτυπο, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, γιατί αντιμετωπίζει με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης.

Οι EMIGREΔES της Κυψέλης ανεβαίνουν στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης

Εδώ οι μετανάστες δεν ηρωοποιούνται, ούτε αποθεώνονται, αλλά εξετάζονται μέσα από το μικροσκόπιο ενός ταλαντούχου και ιδιαίτερου συγγραφέα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Όλα αρχίζουν παραμονή Πρωτοχρονιάς: «Ο ιδεολόγος ΑΑ απέναντι στον ρεαλιστή ΧΧ, ένα δίπολο στο οποίο ο Μρόζεκ, με τη μαεστρία και το χιούμορ του, δεν δικαιώνει κανέναν» λέει η σκηνοθέτης της παράστασης Γιολάντα Μαρκοπούλου. «Η επαναστατικότητα του ΑΑ, τα μεγάλα λόγια του, μένουν μετέωρα και το τέλος του έργου αφήνει ανοιχτή τη συνέχεια των δύο αυτών αντι-ηρώων. Την σχέση μεταξύ των ηρώων έρχεται να φορτίσει ακόμα περισσότερο η χρονική στιγμή του έργου. Είναι Πρωτοχρονιά και ο ΧΧ, που ζει κυρίως στο παρελθόν, αρχίζει να θυμάται τους δικούς του πίσω στην πατρίδα».
Μέσα από την έντονη φόρτιση τους, η σχέση τους αρχίζει να αποκτάει γκροτέσκες διαστάσεις, τα ένστικτα γίνονται όλο και πιο άγρια, η ατμόσφαιρα δυναμιτίζεται. «Μιλάμε για δύο ανθρώπους που ο ένας ζει μέσα από το παρελθόν και ο άλλος μέσα από το μέλλον και βρίσκονται στο παρόν και εκεί στην ουσία γίνεται κάτι πραγματικό, ο ένας αγγίζει πλέον την πραγματικότητα του άλλου». Η γραφή του Μρόζεκ, η ανάλυσή του, οι λεπτομέρειες που εισάγει στο κείμενο και ταυτόχρονα το υποδόριο χιούμορ, ο σαρκασμός και η διαλεκτική του σκέψη, καταφέρνουν να αναδείξουν το πρόβλημα του να βρισκόμαστε «μακριά» και όχι «εκεί».

Οι EMIGREΔES της Κυψέλης ανεβαίνουν στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Συντελεστες: Τη μετάφραση υπογράφει η Έρση Βασιλικιώτη, τη σκηνοθεσία η Γιολάντα Μαρκοπούλου, τη δραματουργική επεξεργασία ο Μάρκος Τσούμας, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάνος, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Λάμπρος Πηγούνης. Παίζουν οι: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θάνος Τοκάκης.

Η παράσταση
ΕΜΙGRΕΔΕΣ του Σλάβομιρ Μρόζεκ
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Β' Σκηνή, Κεφαλληνίας 16, τηλ: 210 8838727
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21:00), Κυριακή (19:00)
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητικό/μειωμένο
Παραγωγή Polyplanity Productions

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ