Γραπτές εγγυήσεις και για τα μέτρα ζητούν Αυστρία και ΔΝΤ από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. - iefimerida.gr

Γραπτές εγγυήσεις και για τα μέτρα ζητούν Αυστρία και ΔΝΤ από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα γραπτών εγγυήσεων για μεταρρυθμίσεις, από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης -ύψους 8 δισ. ευρώ- του δανείου προς την Ελλάδα, θέτει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της αποψινής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η κυρία Φέκτερ δηλώνει πεπεισμένη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα η πολιτική μεταρρυθμίσεων και να κατατεθεί αυτό και γραπτώς ενώ ακόμη υποστηρίζει ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και να μην αναμένεται να περάσουν πρώτα οι εκλογές.

«Μόνον αφού έχουμε αυτή τη διασφάλιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου», τόνισε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την αποψινή είδηση του ΑΡΑ από τις Βρυξέλλες.

Γραπτή δέσμευση ζητά και το ΔΝΤ

Το ίδιο περίπου κλίμα φαίνεται να διαμορφώνεται και στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου ήδη και εκεί αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν φτάνει μόνον ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης αλλά θα απαιτηθούν και έγγραφες δεσμεύσεις από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της 26ηε Οκτωβρίου, αλλά και όλο το πακέτο των μέτρων που αυτά συνεπάγονται.

Επισήμαιναν μάλιστα ότι αυτή η θέση του Ταμείου θα τεθεί ως προϋπόθεση στην Αθήνα αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σημείωναν το βράδυ της Δευτέρας στο «Βήμα» πως δεν αρκεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα για την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά θα πρέπει τα δύο κόμματα να δεσμευθούν εγγράφως ότι θα τηρήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Η δέσμευση αυτή θα γίνει με την υπογραφή συμφωνίας ότι και το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα της 26η Οκτωβρίου. Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μεταφερθεί στην Αθήνα, αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Δύσπιστος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
«Η καταβολή της έκτης δόσης θα αποφασιστεί αφού εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος» ξεκαθάρισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις προκειμένου να απελευθερωθούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ της έκτης δόσης ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τη στάση πληρωμών. Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι τόσο η κυβερνητική παράταξη όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και να συνυπογράψουν το νέο πρόγραμμα πριν διεξαχθούν εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ