ΗΠΑ-Ν.Κορέα: Συνομιλίες για αντιπυραυλικό σύστημα στην κορεατική χερσόνησο - iefimerida.gr

ΗΠΑ-Ν.Κορέα: Συνομιλίες για αντιπυραυλικό σύστημα στην κορεατική χερσόνησο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανιού αντιπυραυλικού συστήματος αρχίζουν οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, μετά την εκτόξευση σήμερα το πρωί ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Β. Κορέα.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας», σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.

ΗΠΑ-Ν.Κορέα: Συνομιλίες για αντιπυραυλικό σύστημα στην κορεατική χερσόνησο | iefimerida.gr 0


Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο προχωράει όλο και περισσότερο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Νότια Κορέα, είχε εκφράσει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και είχε καλέσει όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση», είχε τονίσει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η Πιονγκγιάνγκ "έχει το δικαίωμα σε μια ειρηνική χρήση του διαστήματος, αλλά το δικαίωμα αυτό περιορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", είχε σημειώσει εξάλλου.

Η Κίνα είναι η κύρια σημαντική σύμμαχος και ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ. "Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να ανταποκριθούν στην κατάσταση αυτή με ηρεμία", είχε υπογραμμίσει επίσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καλώντας "σε διάλογο και σε διαβουλεύσεις". Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, είχε καταλήξει η ίδια.

Η Κίνα είχε εξάλλου εκφράσει την "αντίθεσή" της στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά, σύμφωνα με την ίδια, έναν δορυφόρο. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασαν την ενέργεια αυτή, για την οποία πιστεύεται ότι ήταν μια δοκιμή πυραύλου. Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση, αψηφώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντιπυραυλικό σύστημα Β.Κορέα ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ