Οι μάγισσες του Σάλεμ δικάζονται στο θέατρο Θησείον-Aληθινές μαρτυρίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι μάγισσες του Σάλεμ δικάζονται στο θέατρο Θησείον-Aληθινές μαρτυρίες [εικόνες]

Παράσταση βασισμένη στις αληθινές μαρτυρίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία σύγχρονη παράσταση που τοποθετείται στα 50s και βασίζεται στις αληθινές μαρτυρίες της δίκης του Σάλεμ το 1692.

H δίκη των μαγισσών του Σάλεμ είναι ένα περιβόητο περιστατικό της αποικιακής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων του χωριού Σάλεμ στη Μασαχουσέτη, το 1692 με την κατηγορία της μαγείας.

Οι μάγισσες του Σάλεμ δικάζονται στο θέατρο Θησείον-Aληθινές μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Μάνος Βαβαδάκης παρουσιάζει ένα έργο για τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπροστά στον παράλογο πόνο του έρωτα. Με τις Ελεάνα Καυκαλά, Άννα Κλάδη, Μαρία Μοσχούρη, Έλλη Χατζεϊπίδου.

Πίσω στο 1692
Το 1692, στο Σάλεμ, μια κοπέλα αγάπησε έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα. Εκείνος διάλεξε τη γυναίκα του κι απέρριψε το κορίτσι. Εκείνη και οι φίλες της του κάνουν μαγικά για να τον φέρουν πίσω. Οι ενήλικοι του χωριού τις ανακαλύπτουν και τα κορίτσια κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Το πληγωμένο κι ερωτευμένο κορίτσι αρπάζει την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων. Η δίκη ξεκινά, τα κορίτσια αθωώνονται αλλά λόγω των καταθέσεων τους, 200 άνθρωποι κατηγορούνται και 20 θανατώνονται.

Κάποτε στο δεκαετία του '50
Ένα βράδυ κάπου στη δεκαετία του '50, στο Salem, τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία κάνουν ένα πιτζάμα πάρτι. Λένε τα μυστικά τους και μοιράζονται τις εμπειρίες του μέσα στο κλειστό και ασφαλές περιβάλλον ενός παιδικού δωματίου, μακριά από τα στενά και ασφυκτικά όρια των κοινωνικών περιορισμών και στερεοτύπων της εποχής, που επέβαλαν στη γυναίκα έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο.
Τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με την αφύπνιση της σεξουαλικότητας τους, τη ζήλια, τον ανεκπλήρωτο ερωτα, ακόμα και τη βία, βιώνοντας συναισθήματα που δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν και ο μόνος τρόπος ίσως για να τα εξηγήσουν είναι μέσα από τη μαγεία, ψάχνοντας τη λύση και τη λύτρωση σε μια ανώτερη δύναμη, φτάνοντας στα άκρα των προσωπικών τους ορίων και δοκιμάζοντας τις σχέσεις τους.

Οι μάγισσες του Σάλεμ δικάζονται στο θέατρο Θησείον-Aληθινές μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: Γιωργίνα Γερμανού

Κείμενα σύγχρονων λογοτεχνών ανακατεύονται με τα λόγια των κοριτσιών, κάνοντας έτσι ένα σχόλιο στην ανάγκη του ανθρώπου να εξηγήσει, με κάθε εργαλείο που κατέχει, τον έρωτα.
Μέσα σε ένα ολόλευκο περιβάλλον, απογυμνωμένο από κάθε χρώμα που προσδίδει ταυτότητα και μνήμη, έτοιμο να δεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση τόσο σε σημειολογικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, τα κορίτσια παίζουν με αντικείμενα-σύμβολα που γίνονται οι ενδιάμεσοι για την εκφορά εικόνων και ιστοριών. Σε αυτό το απόλυτο άσπρο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Οι μάγισσες του Σάλεμ δικάζονται στο θέατρο Θησείον-Aληθινές μαρτυρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η παράσταση
Σάλεμ
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Μάνος Βαβαδάκης

Δραματουργία / Σκηνικά - Κοστούμια : Γιωργίνα Γερμανού
Θέατρο Θησείον –Ένα θέατρο για τις Τέχνες
Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, Τηλ: 210 3255444
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ
Από 11 Φεβρουαρίου, Πέμπτη έως Κυριακή (21:00)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ